"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Валютні перекази по Україні відтепер будуть тільки в гривні

Четвер, 19 вересня 2013, 13:11

Банківські перекази в іноземній валюті на адресу іншої особи в межах України будуть зараховуватися на рахунки одержувачів у гривневому еквіваленті.

Це передбачається постановою НБУ від 16 вересня 2013 року №365 "Про порядок надходження коштів в іноземній валюті на поточні рахунки фізичних осіб в межах України", повідомляє прес-служба регулятора.

За словами заступника директора Департаменту методології грошово-кредитної політики Людмила Чепіноги, такі кроки сприяють посиленню довіри до гривні.

Відповідною постановою установлено, що надходження коштів в іноземній валюті в межах України на поточний рахунок в іноземній валюті фізичної особи (резидента або нерезидента) здійснюється шляхом переказу коштів в іноземній валюті з іншого власного рахунку або шляхом унесення готівки власником рахунку.

Реклама:

Унесення готівкової іноземної валюти на поточний рахунок фізичної особи-нерезидента будуть здійснюватися на підставі документів, що підтверджують джерела походження.

Можливість зарахування інших надходжень в іноземній валюті в межах України, передбачених законодавством України, на поточний рахунок в іноземній валюті фізичної особи (резидента або нерезидента) не передбачена.

Зазначена вимога не буде поширюватися на операції:

- із зарахування процентів, нарахованих за залишком коштів на власному поточному або вкладному (депозитному) рахунках;

- з казначейськими зобов'язаннями України та облігаціями внутрішньої державної позики;

- з купівлі-продажу, обміну (конвертації) іноземної валюти у випадках, установлених законодавством України та нормативно-правовими актами НБУ;

- з валютою, одержаною в порядку спадкування;

- за договорами дарування;

- з повернення коштів (помилково перерахованих або надмірно сплачених).

"Таким чином, зазначені норми жодним чином не обмежують фізичних осіб у розпорядженні власними коштами в іноземній валюті", - наголошує Чепінога.

Крім того, вона наголосила, що громадяни як і раніше можуть уносити готівкові кошти на валютний рахунок іншої фізичної особи за наявності наданої в установленому порядку довіреності від цієї особи.

Також дозволяється переказувати в межах України свої кошти в іноземній валюті на адресу іншої фізичної особи. Утім, зарахування таких коштів буде здійснюватися адресату на банківський рахунок у національній грошовій одиниці в еквіваленті.

Постанова зареєстрована Міністерством юстиції і набуває чинності з моменту її опублікування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: