"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Новинський будуватиме кораблі для українських військових

Вівторок, 17 вересня 2013, 17:32

Голландська Damen Shipyards і Smart Maritime Group (SMG), що входить до "Смарт-холдингу", вивчають можливість виробництва в Україні військових і патрульних кораблів для Військово-Морських сил.

Про це повідомив голова наглядової ради SMG Павло Константинов, передає "Інтерфакс-Україна".

ісля нещодавнього візиту до Нідерландів прем'єр-міністр України Микола Азаров  досягнув домовленості про створення українсько-голландської робочої групи з активізації співпраці в суднобудуванні між Україною та Damen Shipyards.

Константинов підтвердив, що керівники SMG брали участь у зустрічі представників голландської компанії з прем'єр-міністром України, яка мала презентаційно-ознайомчий характер.

Реклама:

"SMG та Damen Shipyards мають давні виробничі та дружні зв'язки: одним з останніх успішних прикладів нашої взаємовигідної співпраці є будівництво для голландських колег серії корпусів універсальних контейнеровозів на потужностях Чорноморського суднобудівного заводу", - нагадав він.

Говорячи на прохання агентства про наповнення обговорюваної перспективної співпраці з Damen Shipyards, Константинов зазначив: "У рамках зустрічі обговорювалася можливість організації фінансування будівництва на потужностях ЧСЗ військових і патрульних кораблів за проектами Damen Shipyards для ВМС України. Не виключено, що в майбутньому цей формат співпраці може бути розширено на комерційне суднобудування".

"Damen Shipyards готова посприяти в організації залучення довгострокового фінансування будівництва кораблів західноєвропейськими комерційними банками за участю страхового агентства Atradius", - уточнив він.

Співрозмовник агентства не зміг спрогнозувати орієнтовні терміни реалізації співпраці з Damen Shipyard у нових проектах.

"Про терміни можна буде говорити лише після ухвалення рішень і проходження відповідних процедур на рівні українського уряду", - сказав він.

Damen Shipyards - світова суднобудівна група з річним оборотом понад 1 млрд доларів - володіє більш ніж 50 суднобудівними заводами в Нідерландах, Польщі, Великій Британії, Швеції, Франції, ПАР, Кубі, Бразилії, ОАЕ, Катарі, Китаї, В'єтнамі, Сінгапурі, Індонезії.

Восени 2000 року Damen Shipyards Group придбала на конкурсі 78-відсотковий пакет акцій суднозаводу "Океан" (Миколаїв) за 26 млн гривень, який за угодою з норвезькою Aker Yards у 2006 році перейшов під контроль норвезької компанії. З осені 2011 року "Смарт-холдинг" контролює суднозавод "Океан".

На сьогодні до складу SMG входять також ПАТ "Чорноморський суднобудівний завод"(ЧСЗ, Миколаїв) та ПАТ "Херсонський суднобудівний завод" (ХСЗ). Портфель замовлень субхолдингу на 2013 рік сформовано в обсязі близько 136 млн. доларів.

У грудні 2009 року Міноборони України та ЧСЗ за підсумками тендера військового відомства підписали контракт на виконання держоборонзамовлення з будівництва кораблів класу "корвет" для ВМС країни. Розробником проекту виступило казенне підприємство "Дослідницько-проектний центр кораблебудування" (Миколаїв).

Як відомо, "Смарт-Холдинг" належить бізнесмену і депутату Партії регіонів Вадиму Новинському. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!