"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В ДАІ пояснили, як будуть карати за новими штрафами

Середа, 11 вересня 2013, 18:55

У Державній автомобільній інспекції розробили законодавчі зміни, спрямовані на збільшення штрафів за низку порушень правил дорожнього руху.

Про це під час круглого столу заявив начальник Центру безпеки дорожнього руху ДАІ МВС України Сергій Будник, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами, у розробленому законопроекті пропонується збільшення штрафу за перевищення норм і стандартів тонування скла, несправності гальмівної та кермової систем від 340-425 грн. до 510-680 грн.

Також пропонується збільшити з 51-85 грн. до 85-170 грн. штраф за невикористання ременів безпеки.

Реклама:

За встановлення та використання зовнішніх світлових приладів, не передбачених конструкцією автомобіля, пропонується стягувати замість 420-510 грн. 510-595 грн.

Він нагадав, що з 15 квітня поточного року набули чинності зміни, які забороняють встановлювати на проїжджій частині будь-які конструкції, що перешкоджають паркуванню автомобілів, за це пропонується встановити штраф 340-510 грн. для звичайних громадян і 510-680 грн. - для посадових осіб.

Будник також зазначив, що в ДАІ не мають наміру ініціювати розширення переліку підстав, за якими співробітник ДАІ може зупинити транспортний засіб. За його словами, такі заходи застосовуються тільки за явні порушення та видимі несправності автомобіля.

Крім того, представник Державтоінспекції зазначив, що пропонується доповнити закон про міліцію положенням, яке надає співробітникам ДАІ право перевіряти умови роботи водіїв, а також пропонується впровадити заборону на експлуатацію технічно несправних транспортних засобів.

За його словами, ступінь тонування автомобіля, несправність керма або гальм не перевірятиме інспектор ДАІ, а здійснюватиметься за допомогою спеціальних приладів, які є в інспекції.

Крім того, Будник наголосив, що в ДАІ вважають за необхідне ввести систему накопичення штрафних балів для порушників ПДР. Він зазначив, що такий законопроект було внесено до Верховної Ради, але народні депутати відхилили його.

"Сьогодні в нас виходить ситуація, що водій по 50 разів порушує, платить штрафи - і ніякої відповідальності не несе", - пояснив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: