"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Україні набув чинності утилізаційний збір на автомобілі

Неділя, 1 вересня 2013, 11:44

Закон про введення утилізаційного збору на автомобілі набув чинності.

Про це пише "ЛігаБізнесІнформ".

Збір додасть до ціни автомобілів, які ввозяться в Україну від 5 тис до 60,5 тис гривень, залежно від об'єму двигуна і віку.

Збір для для імпортних авто буде розраховуватися згідно з базовою ставкою 5,5 тис гривень та спеціального коефіцієнту. Збір для електрокарів (крім гібридних авто) і малолітражок (з об'ємом двигуна до 1 л) буде розраховуватися з коефіцієнтом 0,86 (1,72 - для б/у авто старше трьох років). Такі автомобілі додадуть до митної вартості 4,7 тис гривень (б/у - 9,5 тис гривень).

Реклама:

Автомобілі з моторами від 1 до 2 л будуть обкладатися збором до 7370 гривень ( 14740 гривень - для старих авто), а з двигуном від 2- х до 3 - х літрів - 14 тис гривень (28 тис гривень - для старих авто).

З іномарок з двигунами від 3- х до 3,5 л стягуватимуть 19 тис гривень і 38 тис гривень - з автомобілів старше трьох років. Найвищий коефіцієнт буде застосований до автомобілів з ​​обсягом більше 3,5 л. З кожного такого автомобіля імпортеру доведеться заплатити в казну 30 тис гривень ( 60,5 гривень для б/у авто).

Імпортери платитимуть збір на митниці, при ввезенні авто. Компанії, що збирають транспортні засоби на території України, зобов'язуються утилізувати автомобілі самостійно, через створення утилізаційних потужностей для переробки автомобілів.

Європейський союз попередив, що не потерпить утилізаційного збору в Україні.

"Якщо Україна введе утилізаційний збір, це рішення буде мати дуже серйозний вплив на наші двосторонні економічні відносини. Тому ЄС висловив надію й очікування, що Україна зробить все можливе для того, щоб цей закон не набув чинності", - повідомили в представництві ЄС в Україна в липні.

Незважаючи на попередження, Янукович підписав закон - правда, з одним застереженням : уряд має внести до нього поправки, які передбачають уніфікацію ставки утилізаційного збору для всіх авто.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: