У другій половині року тиск на гривню може посилитися

П'ятниця, 9 серпня 2013, 14:12

Валютні облігації держпозики в черговий раз не зацікавили інвесторів: 6 серпня 2013 року на аукціоні Мінфін зміг продати таких паперів лише на 13,4 млн доларів.

З початку липня він 5 разів намагався скористатися валютними ОВДП, але в підсумку залучив лише 311 млн доларів, пише Forbes.

За даними видання, у І половині 2013 року Мінфіну вдавалося кожен місяць збирати на внутрішньому ринку в середньому близько 500 млн доларів.

Залучати валюту на зовнішніх ринках українському уряду невигідно через зрослу вартість запозичень. Тому покрити потребу у валюті Мінфін намагається за рахунок ОВДП.

Реклама:

Але в ІІ половині 2013 року міністерство не зможе розміщувати валютні ОВДП в тих же обсягах, що й раніше, вважає Олександр Паращій, автор звіту інвесткомпанії Concorde Capital про фіскальний сектор України.

У січні-червні 2013 року валютні ОВДП активно скуповували держбанки, які отримали 1,1 млрд доларів від розміщення своїх євробондів в цей час.

"Ймовірність їх повторного виходу на зовнішні ринки (до кінця 2013 року) - малоймовірна", - наголошується в звіті.

Також з січня по червень основне джерело фінансування валютних ОВДП - банківська система втратила 0,5 млрд доларів валютних депозитів, і тенденція на зниження їх обсягу скорочується.

У підсумку, у ІІ половині 2013 року банки не зможуть забезпечити Мінфіну попит на його валютні інструменти в тому ж обсязі, що і в І півріччі. За підрахунками Паращія, тепер вони витратять на 20% менше своїх вільних валютних коштів.

Формально Мінфін може використовувати валюту тільки для погашення зовнішніх і внутрішніх позик, номінованих в ній.

Але де-факто, з початку року міністерство залучило стільки доларів, що їх мало вистачити для погашення всіх зобов'язань у валюті як мінімум до середини осені, каже Паращій.

"Проведення міністерством позапланових аукціонів з розміщення валютних ОВДП свідчить, що це не так, і запас валюти на його рахунках виснажився", - вважає він.

В інвестиційній компанії вважають, що Мінфін витратив валюту на інтервенції на внутрішньому ринку.

Наприклад, міністерство могло продати долари Нацбанку, а отриману гривню направити на фінансування своїх витрат.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!