Янукович пропонує змінити вектор розвитку ринку кредитної кооперації

Вівторок, 6 серпня 2013, 09:49

В адміністрації президента рекомендували Нацбанку і Нацкомфінпослуг доопрацювати законопроект про реформування ринку кредитних спілок.

Запропоновано ініціативи, які дозволять уникнути колапсу: Нацкомфінпослуг збереже контроль над більшістю кредитних спілок, а до союзів, які мають намір залучати депозити, встановлять більш жорсткі вимоги, пише "Комерсант-Україна".

Про це йдеться в листі адміністрації президента голові Нацкомфінпослуг Борису Візірову від 2 серпня 2013 року.

Зокрема, пропонується ввести диференційовані вимоги для окремих категорій кредитних спілок з урахуванням фінансових та операційних ризиків.

Реклама:

Наприклад, кредитні спілки, які залучають депозити, повинні мати капітал у розмірі не менше 1,5 млн гривень. А періодичність звітності та розкриття інформації у них повинна бути максимально наближена до банків.

Додатково рекомендується провести інвентаризацію на ринку кредитної кооперації шляхом обов'язкового переліцензування.

Пропонується обмежити діяльність КС за рахунок того, що членами союзу, наприклад, зможуть бути тільки люди, що проживають на території однієї адміністративно-територіальної одиниці.

Або люди, об'єднані одним місцем роботи, навчання, релігійною організацією, членством у кооперативі або є співвласниками багатоквартирних будинків.

Обов'язковим буде членство КС у саморегульованих організаціях, які будуть здійснювати додатковий контроль за дотриманням спілками правил поведінки на ринку фінансових послуг.

Саморегульована організація буде наділена функціями з впровадження професійних вимог до керівників кредитних спілок, встановлення вимог до програмного забезпечення кредитних спілок та контролю над їх дотриманням.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: