У Януковича хочуть ліквідувати низку пільг, щоб "залатати дірку"

Субота, 10 серпня 2013, 11:44

В адміністрації президента Віктора Януковича вирішили підступитися до питання перегляду податкових пільг.

На цей крок владу підштовхує зростання "діри" в бюджеті, передають джерела DT.UA в АП.

Згідно ряду експертних прогнозів, за підсумками року дефіцит державних фінансів (з урахуванням дефіциту НАК "Нафтогаз України" і Пенсійного фонду) може становити близько 4-6% ВВП (при запланованих 3,5%).

Такі проблеми бюджету в минулі часи вирішувалися за рахунок інфляції, але зараз за підсумками семи місяців 2013 року вона поки нульова. Тому в нинішній ситуації для компенсації потенційної недоїмки доводиться шукати альтернативні традиційним джерела.

Реклама:

Перегляд податкових пільг планувався ще при розробці урядової програми стимулювання економіки і обговорювався в ході переговорів з МВФ, проте до останнього часу відкладався з причин своєї "чутливості".

Згідно із урядовими підрахунками, загальна сума пільг з податку на прибуток і ПДВ становила у 2012 році року понад 100 млрд гривень (майже 22 млрд - з податку на прибуток та понад 88 млрд - з ПДВ).

При цьому сума втрат податкових надходжень за існування цих пільг оцінюється в суму понад 15 млрд гривень - з податку на прибуток і 30 млрд - з ПДВ (у 2011-му - понад 40 млрд гривень).

У майже половину минулорічних недонадходжень ПДВ - близько 15 млрд гривень - до держбюджету обходиться підтримка підприємств сільськогосподарської галузі, які користуються відповідною податковою пільгою.

Видання відзначило, що багато ініціатив, які покликані стати джерелом додаткових надходжень до бюджету, вже зареєстровані в парламенті у вигляді законопроектів, поданих народними депутатами.

Зокрема, йдеться про скасування звільнення від сплати ПДВ при ввезенні на митну територію України природного газу та енергозберігаючих товарів (законопроект нардепа Кілінкарова №2473); запровадження зниженої ставки ПДВ на лікарські засоби і вироби медичного призначення (Бахтєєва, Хомутиннік, №2475а); скасування звільнення від сплати ввізного мита при ввезенні на територію України літальних апаратів за договорами оперативного лізингу (Кілінкаров, Калетник, №2482а) та ін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: