Думка експерта: Невизначеність з погашенням векселів може знизити їх привабливість

П'ятниця, 5 липня 2013, 17:59

Невизначеність у питанні погашення може істотно знизити привабливість векселів як ринкового боргового інструменту, а значить збільшити дисконт.

Про це заявила головний економіст Dragon Capital Олена Білан.

За словами експерта, між векселями і ПДВ-облігаціями є кілька суттєвих відмінностей.

"Так, ПДВ-облігації випускалися для реструктуризації заборгованості, що вже накопичилася з відшкодування ПДВ, в той час як векселями виплачуватиметься поточне відшкодування. Крім того, ПДВ-облігації погашалися "живими" грошима. Векселі ж можуть враховуватися в рахунок податкових платежів, в той же час питання погашення "живими" грошима чітко не прописаний", - говорить Білан.

Реклама:

Експерт зазначила, що використання векселів у рахунок податкових платежів ускладнює їх вторинний обіг, тому що підприємство, що отримало вексель і вирішило його продати, повинне буде знайти іншу компанію, яка зможе оцінити потребу в такому інструменті в прив'язці до своїх податкових платежах на строк до п'яти років.

"Невизначеність у питанні погашення може істотно знизити привабливість векселів як ринкового боргового інструменту, а значить збільшити дисконт, з яким підприємства зможуть продати вексель. Загалом, випуск векселів потенційно може стати ефективним заходом збільшення доходів бюджету в короткостроковій перспективі, але станеться це за рахунок збільшення бюджетного навантаження в наступні роки", - підсумувала Білан.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!