Думка експерта: Заборона продукції Roshen має політичний підтекст

Середа, 31 липня 2013, 18:24 -

Розв'язування Росією торгових воєн і безпідставне закриття ринку для українських товарів має дві мети: зірвати укладення Україною угоди про асоціацію з ЄС і приховати неефективність розвитку Митного cоюзу.

Про це заявили експерти аналітичної групи "Da Vinci AG".

На думку аналітиків, послідовність дій російського Держспоживстандарту - це не що інше, як неконкурентні дії на ринку, що мають геополітичний бекграунд.

"Дії і політика російської сторони сьогодні свідчить про те, що підписання угоди в листопада 2013 року між Україною і ЄС Кремль сприйме як велику геополітичну поразку, що ставить під удар всю концепцію російської політики на пострадянському просторі. Це означає, що Москва продовжить нарощувати торговельно-економічне протистояння з Україною і, можливо, посилить тиск на ключові фігури, які лобіюють євроінтеграційний курс", - говорять експерти.

Реклама:

Крім того на їх думку, слід очікувати збільшення фінансових потоків у проросійські громадські організації та політичні сили на території України і спроби дестабілізації ситуації в країні восени поточного року.

"Показово, що ситуація з "Рошен" говорить про те, що дії Кремля починають переходити в площину конкретних політичних персоналій, які брали участь у попередньому вирішенні аналогічних конфліктів по інших товарних позиціях, кажуть аналітики.

За оцінками аналітиків, введення торгових обмежень на українські товари відображається також на зниженні показників взаємного товарообігу, який використовується Москвою в якості аргументу для вступу України до МС.

"При цьому ми не виключаємо, що за рахунок торговельної війни з Україною, яка останнім часом зачіпає в основному позиції продуктів харчування, Кремль прагне вирівняти внутрішній ринок Митного союзу, який демонструє негативні показники", - говорять експерти.

Так, в 2012 році поставки імпортної кондитерської продукції в Білорусь збільшилися на 56%, в січні-лютому 2013 року - в 2,2 рази, а білоруські кондитери називали "Рошен" серйозним конкурентом на внутрішньому ринку.

Експерти підкреслюють, що за 4 місяці 2013 зовнішня торгівля в рамках Митного союзу за даними ЄЕК знизилася на 1,3%, взаємна - на 10%, що розходиться з даними, заявленими Президентом РФ Путіним в ході його візиту до Києва. При цьому між Росією і Білорусією взаємна торгівля зменшилася на 16%, а між Білоруссю і Казахстаном - на 12%.

"Іншими словами, крім тиску на Україну з питання асоціації з ЄС, торгові війни повинні дозволити Москві згладити неефективність розвитку Митного союзу", - підсумували аналітики.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: