НБУ запропонував знизити комісію при продажу заставного майна

Середа, 31 липня 2013, 09:25

У конфлікт банків з Міністерством юстиції щодо вартості послуг посередників при продажу заставного майна втрутився Національний банк.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, регулятор запропонував відомству знизити ставку винагороди майданчиків, на яких проводиться продаж активів, з 15% до передбачених законом 5%. Банки активно тиснуть на Мін'юст - вже 12 установ подали до суду з вимогою скасувати незаконне, на їхню думку, рішення.

"Національна асоціація банків України (НАБУ) оприлюднила текст листа голови НБУ Ігоря Соркіна до міністра юстиції Олені Лукаш, в якому вказується на необхідність "якнайшвидшого врегулювання цієї проблеми в діяльності виконавчої служби", йдеться в повідомленні.

Реклама:

Нагадаємо, що ще 2 жовтня 2012 був прийнятий закон, яким були обмежені видатки, пов'язані з проведенням публічних торгів, аукціонів або реалізації майна боржника, сумою, що не перевищує 5% від вартості проданого майна.

Закон набув чинності 1 січня 2013 року, але Мін'юст настільки некоректно прописав його норми в наказі № 1758/5 від 29 листопада 2012 року, що реальна ситуація не змінилася, підкреслює видання.

У листі НБУ відзначається, що в сформованій ситуації при реалізації заставного майна кредитори і боржники втрачають від 35% до 50% його вартості, включаючи 10% виконавчого збору і 15% комісії спеціалізованої торговельної організації.

"Якщо виконавчий збір надходить до державного бюджету, то комісійна винагорода перерозподіляється на користь приватних структур", - дорікає міністра юстиції Соркін.

Банкіри вказують на те, що в процесі реалізації закону Мін'юст розділив поняття "витрат" і "комісійної винагороди", чим фактично зберіг діючу раніше планку комісії торгуючих організацій на рівні 15%. Вони розраховують, що втручання НБУ вплине на зниження вартості реалізації заставного майна.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!