Янукович заблокував можливість спрощеного продажу землі

Четвер, 25 липня 2013, 14:46

Проблема передачі земель державної та комунальної власності для містобудівних потреб залишається невирішеною.

Президент ветував закон, що дозволяв містам до 2015 року передавати ділянки у користування або власність без наявності планів зонування, пише "Комерсант-Україна".

Віктор Янукович ветував поправки до закону "Про регулювання містобудівної діяльності", які передбачали відстрочку до 1 січня 2015 року на введення мораторію на передачу земель державної та комунальної власності без наявності у міст планів зонування або детальних планів територій.

Закон був прийнятий парламентом 21 червня 2013 року, щоб розблокувати процес передачі ділянок для містобудівних потреб у користування або власність фізичним та юридичним особам.

Реклама:

Проблема у місцевих органів влади виникла на початку року, коли набула чинності заборона майже з дворічною відстрочкою.

За даними комітету Верховної ради з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики, генеральні плани мають 85% обласних центрів, Київ, Севастополь і Сімферополь, 42% міст районного значення та 21% селищ міського типу.

Своє рішення президент пояснив тим, що депутати вирішили не поширювати відстрочку заборони на Київ, що "негативно вплинуло б на його економічний розвиток", зокрема могло обмежити будівництво житла, інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури, а також здійснення функцій столиці.

"Особи, які планують будівництво в межах Києва, в тому числі власники та користувачі земельних ділянок, які отримали в установленому законом порядку землю, не зможуть реалізувати право, зокрема, на отримання містобудівних умов і обмежень", - йдеться в обгрунтуванні президента.

Тому Янукович пропонує виключити із закону норму про унікальний статус столиці в земельному питанні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: