Банкам стане вигідно продавати іпотечні кредити держфінустановам

Четвер, 25 липня 2013, 09:11

Банкам стане вигідно продавати свої роздрібні іпотечні кредити державним фінустановам, які займаються залученням коштів під заставу іпотечних портфелів.

Кредитні установи зможуть враховувати при розрахунку нормативу адекватності регулятивного капіталу всього 35% таких позик, що набагато нижче, ніж враховуються зараз 50-100%, пише "Комерсант-Україна".

Своєю постановою №237 Нацбанк розширив перелік активів, які використовуються для розрахунку нормативу адекватності регулятивного капіталу (Н2).

У цей перелік були додані іпотечні роздрібні кредити, що включаються до складу іпотечного покриття за іпотечними облігаціями, емітованими державними установами.

Реклама:

Ступінь ризику за ними при розрахунку нормативу визначений на рівні 35%. Ця норма поки не вступила в силу, але вже була схвалена в Міністерстві юстиції.

Документ НБУ створює банкам можливість поліпшити свій ключовий показник, оскільки чим нижче активи, тим краще адекватність капіталу.

"Іпотечні кредити в національній валюті зважуються при розрахунку адекватності капіталу на 50%, а в іноземній валюті - на 100%. При включенні іпотечних кредитів в забезпечення за іпотечними облігаціями вони проходять додаткову процедуру контролю: актуалізуються завдатки, здійснюється незалежний контроль емітентом облігацій, аудиторською компанією, управителем", - розповіла заступник голови правління Агентства з рефінансування житлових кредитів (АРЖК) Зінаїда Бєляєва.

АРЖК вже випустило іпотечні облігації на 500 млн гривень, з яких папери на 250 млн гривень вже розміщені серед інвесторів.

Забезпеченням за випущеними облігаціями виступили 7 тис викуплених іпотечних кредитів на загальну суму 615 млн гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: