Японія може ввести санкції проти України

Вівторок, 23 липня 2013, 14:11

Японія розглядає можливість введення санкцій до українських товарів, якщо не домовиться з Україною про пом'якшення правил імпорту автомобілів.

Про це заявив перший секретар посольства Японії в Україні Сато Йошіхару, пише Forbes.

20 липня 2013 року японський діловий ресурс Nikkei.com заявив, що Японія планує подати на Україну скаргу до СОТ через введення імпортних мит на автомобілі.

За словами Сато, Японія ще не прийняла остаточного рішення щодо подачі скарги.

Реклама:

"Ми зараз ведемо переговори з урядом України - розглядаємо всі можливі варіанти реакції на ситуацію: від подачі офіційної скарги до DSB (Dispute Settlement Body - Орган з вирішення спорів СОТ) до введення у відповідь заходів Японії щодо українських товарів", - повідомив перший секретар посольства Японії в Україні.

З 13 квітня 2013 року в Україні діють спеціальні мита на імпорт легкових автомобілів. Іномарки з робочим об'ємом двигуна 1000-1500 куб. см обкладаються 6,46% митом від їхньої митної вартості, з об'ємом двигуна 1500-2200 куб. см - 12,95% митом.

11 липня 2013 року Рада з торгівлі товарами Світової організації торгівлі на засіданні в Женеві обговорила введення Україною спеціальних мит на імпорт легкових автомобілів по претензії Японії.

Японія висловила заклопотаність введенням Україною спеціальних захисних мит на імпортні машини. Від введення цих заходів, на думку Японії, серйозно постраждали її експортери автомобілів.

Як йдеться в повідомленні СОТ (з посиланням на представників Японії), Україна не надала достатніх можливостей для попередніх консультацій відповідно до вимог організації.

Нагадаємо, нещодавно уряд Туреччини ухвалив рішення про підвищення мит на імпорт волоських горіхів з України на 23% - до 66,2%.

Туреччина в середині червня 2013 року зарезервувала за собою право ввести додаткове мито в розмірі 23% на імпорт українських волоських горіхів в якості відповіді на обмеження імпорту автомобілів.

РФ заявила про плани ввести спецмита на імпорт з України вугілля, шоколаду і скла.

Правом на застосування заходів у відповідь на введення Україною спеціальних мит на імпорт автомобілів можуть скористатися, крім Туреччини і Росії, і інші члени Світової організації торгівлі, такі як США, Японія і Корея.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!