Проблеми змушують інвесторів йти з країн, що розвиваються

Вівторок, 2 липня 2013, 20:49

Відновлення економіки США і настрої інвесторів, які готуються до закінчення епохи стимулюючої політики ФРС, обернулися посиленням відтоку коштів з ринків, що розвиваються.

Минулого тижня з відкритих інвестиційних фондів облігацій цих країн було виведено до 6 млрд доларів - це удвічі більше, ніж тижнем раніше, пишуть "Ведомости".

Розпродаж цих активів триває вже п'ять тижнів поспіль - найтриваліший період з 2009 року, за даними EPFR.

При цьому до початку розпродажу чистий приплив коштів у ці фонди тримався з початку року на рівні близько 10 млрд доларів.

Реклама:

"У квітні ринки, що розвиваються були чудовим місцем для вкладення коштів, два тижні тому ці активи вже вважалися токсичними", - говорить Ян Ден, головний аналітик Ashmore Investment Management.

Втім, поки відтік не досяг масштабів кризи 2008 року приплив приватного капіталу на ринки, що розвиваються в 2009-2012 роках становив 4,2 трлн доларів, це більше, ніж було вкладено в акції, що обертаються на Токійській фондовій біржі (дані Інституту міжнародних фінансів).

Економіка Китаю, яка колись розганяла зростання багатьох ринків, що розвиваються, тепер стає гальмом для них.

Уповільнення зростання в Китаї вже відчули на собі виробники гірничодобувного обладнання та постачальники сировини по всьому світу.

Падіння цін на нафту і залізну руду сприяло зниженню темпів зростання другої за розмірами економіки в західній півкулі.

З початку року фондовий ринок Бразилії впав на 22%, курс реала - майже на 10%.

Зростанню Індії заважають дефіцит бюджету та інфляція. Курс рупії до долара в червні досяг історичного мінімуму.

На економіку Туреччини негативний вплив справила ситуація в Європі, а ринки постраждали від очікувань згортання стимулюючої політики ФРС.

Економіка ПАР страждає від постійних страйків і низьких цін на золото. Курс Ренда до долара з початку року впав на 20%, посилюючи вже існуючу проблему інфляції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!