"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ВВП України у 2014 році зросте на 3,9% - Ernst&Young

Четвер, 18 липня 2013, 15:40

У 2014 році економіка України зросте на 3,9%.

Такий прогноз робить компанія Ernst&Young у своєму дослідженні Rapid-growth markets forecast, пише Forbes.

Як відзначають експерт, темпи зростання залишаться одними з найнижчих серед швидкозростаючих ринків.

До них Ernst&Young відносить 25 країн, що відповідають трьом критеріям: вони показують швидке зростання економіки і хороший потенціал для цього зростання в майбутньому; ці країни мають порівняно великі економіки і населення; ці країни стратегічно важливі для бізнесу.

Реклама:

Завдяки швидкому росту в останні роки, ці 25 країн вже мають важливу частку у світовій економіці - наприклад, 31% світового ВВВП в перерахунку за ринковим обмінним курсом і 40% - якщо вимірювати його за паритетом купівельної спроможності (ПКС).

Як пише видання, лідерами цієї групи є БРІК - Бразилія, Росія, Індія і Китай. За середньорічними темпами зростання з 2002 по 2012 рік Україна з її трохи більше 3% - в числі аутсайдерів групи.

"Протягом останніх десяти років повільніше неї в групі росли тільки Чехія і Мексика. У нинішньому році, через слабкий експорт та притік інвестицій, зростання економіки України за підсумками 2013 року не перевищить 0,3%, вважають в EY", - йдеться у повідомленні.

Але вже в наступному він повинен піти на поправку: 3,9% за підсумками 2014-го і далі - більше: близько 4,5% в 2015-2016 роках.

Згідно із дослідженням, причина - очікуване відновлення експорту української продукції в ЄС і Росію. Але все ж це - значно менше, ніж 6% зростання, очікуваних на 2015-2016 роки в цілому для швидкозростаючих ринків.

До того ж це - оптимістичний сценарій, обумовлюються автори дослідження: політична нестабільність і президентські вибори можуть все переграти.

Крім того, як зазначається, один з ключових ризиків для нашої країни - це поточний рахунок платіжного балансу (9% ВВП в 2012 році). Це, а також висока вартість обслуговування держборгу вимагають нового резервного або програмного кредиту від МВФ цього року.

"Якщо не покращиться зовнішній попит на українські експортні товари і послуги і діловий клімат всередині країни, це призведе до зростання дефіциту платіжного балансу. Це виснажить валютні резерви держави та посилить ризики ослаблення національної валюти", - йдеться в дослідженні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!