Суд відмовив "Газпрому" в позові до RWE з take-or-pay

Понеділок, 15 липня 2013, 17:24

Торговий суд Відня залишив у силі винесене в жовтні минулого року рішення Міжнародного арбітражу у Відні за позовом "Газпром експорту" до RWE Transgas за зобов'язаннями take-or-pay на постачання газу до Чехії.

Про це йдеться у проспекті до євробондів "Газпрому", передає "Інтерфакс-Україна".

"Газпром" буде апелювати до суду вищої інстанції - у Вищий земельний суд Відня.

"Газпром експорт" в серпні 2010 року ініціював арбітражний розгляд з виконання RWE Transgas зобов'язань за take-or-pay.

Реклама:

Суд Відня в жовтні 2012 року визнав законним умова контракту на постачання газу між "Газпром експортом" і RWE Transgas, дозволяючи чеській "дочці" RWE знижувати зобов'язання take-or-pay на обсяги газу, які група "Газпром" має намір поставляти на чеський ринок прямо.

У той же час арбітраж визнав незаконним умови в контракті, що забезпечує право "Газпром експорту" збільшувати зобов'язання take-or-pay до RWE Transgas, на обсяги, які RWE Transgas поставляє вже з території Чехії на ринки, де працює "Газпром".

Джерело в "Газпром експорті" заявило Агентству газової інформації, що "підстави для скасування арбітражного рішення збереглися".

"Це - протиріччя винесеного арбітражного рішення у публічному порядку, а саме: неправильне застосування арбітражем імперативних норм європейського конкурентного права, яке тягне протиріччя зазначеного рішення праву Європейськогосоюзу", - сказав він.

За словами джерела, умови доповнення до контракту, які арбітраж визнав дійсними в жовтні минулого року, з моменту приєднання Чехії до ЄС порушують європейське законодавство про конкуренцію, а саме ст. 101 Договору про функціонування ЄС.

"Рішення арбітражу має явну антігазпромовскую спрямованість і змушує "Газпром експорт" діяти в суперечності з європейським законодавством", - підкреслив він.

"Одночасно винесене арбітражем у жовтні 2012 рішення дозволяє RWE Transgas до кінця терміну дії контракту зберігати своє домінуюче становище в Чехії, обмежуючи тим самим конкуренцію. Це також прямо суперечить імперативним правовим нормам ЄС", - вважають в "Газпромі".

Раніше повідомлялося, що в червні 2013 року міжнародний арбітраж задовольнив позов RWE до "Газпром експорту" про перегляд формули ціни за довгостроковим контрактом на постачання газу до Чехії, включивши в неї спотову складову, що "відповідно до рішення трибуналу відображає умови на газовому ринку в травні 2010 року ".

Суд також визнав право RWE на часткове повернення коштів, сплачених з травня 2010 року.

Як повідомлялося, "Газпром" повинен буде повернути RWE частину оплати за газ, починаючи від травня 2010 року, ретроактивними платежами. Як прогнозують оглядачі, ця сума складе до 390 мільйонів доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: