"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров запропонував Shell долучитися до видобутку традиційного газу

Середа, 10 липня 2013, 18:09

Прем'єр-міністр Микола Азаров запропонував керівництву компанії Shell долучитися до видобутку природного газу із традиційних та виснажених родовищ України.

Про це він заявив під час зустрічі з делегацією компанії Shell, передає "Укрінформ".

"Я хочу запропонувати компанії Shell долучитися до видобутку газу не тільки з нетрадиційних пластів, зокрема сланцевих, а й до його видобутку із традиційних родовищ", - сказав Азаров.

При цьому він підкреслив, що зараз Україна ставить спеціальні станції докачування газу, які збільшують тиск на діючих та виснажених родовищах і зокрема це дозволяє на 25-30% збільшити обсяги видобутку вуглеводнів, а відтак Україна зацікавлена у залученні передового досвіду Shell.

Реклама:

У свою чергу директор міжнародних проектів пошуку та розвідки вуглеводнів, член правління компанії Royal Dutch Shell Енді Браун зазначив, що компанії цікава співпраця з Україною у традиційному видобутку вуглеводнів.

"Ми могли б співпрацювати і обмінюватись знаннями, спільно розробляючи виснажені і традиційні родовища, ми могли б передавати вам наші технології", - сказав Браун.

Він поінформував, що зараз компанія Shell у Нідерландах застосовує спеціальні технології для збільшення газу із виснажених родовищ, зокрема цей досвід можна передати Україні.

Як відомо, 24 січня 2013 року в Давосі було підписано угоду між компанією Shell і "Надра Юзівська" про розподіл продукції від видобутку нетрадиційного газу на Юзівській ділянці.

Як писала "Економічна правда", Shell та Сhevron будуть видобувати газ не самі, а з українськими партнерами - спільними підприємствами, створеними НАК "Надра України" (90%) та маловідомою компанією "СПК-геосервіс" (10%).

Для цього "Надра України" і "СПК-геосервіс" утворили компанії - ТОВ "Надра Юзівська" та ТОВ "Надра Олеська". Саме з цими фірмами ділитимуть гроші та газ транснаціональні корпорації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: