"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Путін хоче зберегти базові принципи довгострокових газових контрактів

Понеділок, 1 липня 2013, 15:43

Відмова від базових принципів формування довгострокових контрактів, в кінцевому підсумку, підірве енергетичну безпеку самих країн-покупців.

Про це заявив президент РФ Володимир Путін, передає "Інтерфакс-Україна".

Виступаючи на газовому саміті в Москві, Путін нагадав про швидкий технологічний розвиток газової галузі, вдосконалення технологій виробництва і транспортування цього продукту, і, як наслідок, зміцнення позицій цього ресурсу на глобальному ринку.

"Однак при цьому зростає і тиск і на країни-експортери. Бачу в цьому серйозний виклик для всіх нас. Насамперед, мова йде про спроби продиктувати економічно неприйнятні для виробників умови поставок трубопровідного газу, про бажання змінити принципи постачань газу на основі довгострокових контактів" , "відрізати" контрактні ціни від вартості нафти і нафтопродуктів, як ринкового та цінового індикатора, знизити рівень обов'язкових до відбору обсягів газу", - сказав Путін.

Реклама:

Президент продовжив: "На жаль, провідники такої політики часто не розуміють, що відмова від базових принципів довгострокових контрактів не тільки завдасть удару по виробниках газу, обернеться серйозними витратами, але в кінцевому рахунку підірве енергетичну безпеку країн-покупців".

"Безумовно, нові технології видобутку і транспортування вуглеводнів підвищують еластичність пропозиції на газовому ринку, з'являються нові цінові орієнтири, в тому числі, і спотові. Однак це не привід відмовитися від перевірених часом і перспективних на практиці, в тому числі, від довгострокових контрактів і принципу "бери або плати", - заявив Путін.

За словами Путіна в сукупності "ці два додатки енергетичної безпеки забезпечують окупність капіталомістких газових галузей з довгими інвестиційними циклами, а значить, стійкий, випереджаючий розвиток енергетичної бази глобальної економіки на перспективу".

"Переконаний, необхідно зберегти справедливий розподіл ризиків між експортерами та імпортерами", - сказав Путін.

Путін також нагадав, що використання газу є відповіддю на ще один глобальний виклик: збільшення частки газу в енергобалансі дозволить значно знизити вплив на навколишнє середовище, поліпшить екологічну ситуацію.

"А за енергетичну та екологічну безпеку, безумовно, всім доводиться платити, що справедливо і повністю відповідає духу ринкових відносин, без усякої домішки політизації цього питання", - сказав Путін.

Як відомо, Росія і Україна в 2009 році підписали довгострокові контракти на постачання і транзит російського газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!