Суд затвердив мирову між Україною і Vanco Ахметова

П'ятниця, 7 червня 2013, 12:52

Печерський районний суд Києва 6 червня ухвалив визначення про визнання в Україні рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма, який затвердив мирову угоду між Україною і Vanco Prykerchenska Ltd.

Про це йдеться у визначенні суду, передають "Українські новини".

"Визнати в Україні остаточне рішення (на узгоджених умовах сторін) Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма (Швеція) від 28 грудня 2012 року в справі V (91/2008) між компанією Vanco Prykerchenska Ltd і державою Україна", - йдеться у визначенні суду.

Це рішення може бути оскаржене в Апеляційному суді Києва.

Реклама:

Як відомо, енергохолдинг "ДТЕК" українського олігарха Ріната Ахметова 27 листопада 2012 року підписав договір купівлі акцій Vanco Ukraine Ltd (Британські Віргінські о-ви), що дасть змогу збільшити частку в цій компанії з 25,5% до понад 50%. На думку поінформованих джерел, таким чином Ахметов лише легалізував свою причетність до компанії, хоча від самого початку володів нею.

Нагадаємо, нещодавно влада відновила ліцензію Vanco на розробку шельфу.

Як повідомлялося, за даними Комісії з захисту конкуренції Сербії, найбільший вертикально інтегрований енергохолдинг України ДТЕК Ріната Ахметова купує Vanco Ukraine (Британські Віргінські острови).

За повідомленнями багатьох ЗМІ, Ахметова з самого початку асоціювали з Vanco International, але з якихось причин найбагатший олігарх країни не визнавав свою причетність до компанії.

Vanco International, 100% "дочка" компанії Vanco Energy Company (США), у квітні 2006 року була визнана переможцем конкурсу на право укладання угоди про розподіл продукції, видобуток якої буде вестися на шельфі Чорного моря в межах Прикерченської нафтогазоносної ділянки.

За повідомленнями багатьох ЗМІ, Ахметова з самого початку асоціювали з Vanco International, але з якихось причин найбагатший олігарх країни не визнавав свою причетність до компанії.

У жовтні 2007 Vanco Int. віддала права та обов'язки за УРП компанії Vanco Prykerchenska, створеній у серпні 2007 року.

Власниками Vanco Prykerchenska з рівною пайовою участю є Vanco Int., ДТЕК, Shadowlight Investments Limited російського бізнесмена Євгена Новицького, а також компанія Integrum Technologies Limited.

Влада уряду Юлії Тимошенко в 2008 році вийшла з УРП (розірвавши угоду), після чого Vanco звернулася в міжнародний арбітраж, одночасно продовжуючи пропонувати уряду України відновити співпрацю в рамках УРП. Причиною розриву називали те, що Тимошенко не хотіла віддавати шельф Рінату Ахметову.

Після приходу до влади президента Віктора Януковича уряд Миколи Азарова у квітні 2011 року схвалив угоду з Vanco Prykerchenska, доручивши внести зміни в договір про розподіл вуглеводнів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: