У Азарова вірять у зростання ВВП на рівні 3%

Середа, 5 червня 2013, 08:49

Кабмін підготував проект "Прогнозу економічного і соцрозвитку України на 2014 рік та основних макропоказників на 2015-2016 роки", згідно з яким, економіка наступного року може зрости на 3%.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, 3% темп зростання міститься в базовому сценарії, який передбачає поступове відновлення світової економіки. У цьому випадку номінальний ВВП України досягне 1,63 трлн гривень при інфляції в 4,3%.

Однак навіть цей рівень інфляції є найвищим на тлі майже двох років споживчої дефляції.

Реклама:

Відновлення інфляційного тренда, за оцінками експертів Мінекономторгівлі, вдарить по доходах населення - реальна зарплата зросте лише на 3,2% (3,6 тис гривень). Незважаючи на те що населення не буде заробляти набагато більше, ніж зараз, у міністерстві вірять, що внутрішній попит забезпечить майже дві три приросту ВВП - 2,1%, пише видання.

Крім того, в Мінекономторгівлі вважають, що "в умовах незначної девальвації" відбудеться "збільшення схильності населення до заощаджень".

Як пише видання, в основі гарного прогнозу для України лежить очікування 4% підйому глобальної економіки: від єврозони до Росії. Це може дозволити країні наростити експорт товарів і послуг на 2,7%, зокрема завдяки "значному врожаю зернових" (52,8 млн  т) і "девальваційних коливань курсу національної валюти".

"Середньорічний курс гривні, за розрахунками експертів уряду, складе 8,5 гривень за долар, до кінця року - 8,7 гривень за долар. Але не всі галузі будуть показувати істотний приріст. На тлі майже 2% падіння цін на сталь металургійне виробництво може зрости всього на 1,5%", - йдеться в матеріалі.

Ситуація з імпортом може виявитися гіршою. Прогноз його зростання на 1,1% побудований на очікуванні "незначного зниження цін на газ", але не через можливий перегляд контракту з ВАТ "Газпром", а завдяки падінню світових цін на нафту (на 4-5%). У цьому випадку дефіцит зовнішньої торгівлі скоротиться до 12,7 млрд. доларів.

Також, паралельно уряд розглядає альтернативний сценарій більш швидкого зростання світової економіки - на 4,4%. У такому випадку приплив інвестицій в українську економіку зросте до 7,7 млрд доларів, ціни на сталь перестануть падати і збільшаться на 3-4%, що призведе до прискорення зростання як української економіки (до 4%), так і інфляції (до 5, 2%).

Вже в 2015-2016 роках уряд очікує подальшого прискорення економічного зростання - на 4-5,5%.

Нагадаємо, член ради Національного банку Роман Шпек заявив, що за підсумками січня-червня 2013 зниження реального валового внутрішнього ВВП в Україні складе 2,3%.

Як повідомлялося, в січні цього року ЄБРР погіршив оцінку зростання ВВП України в 2013 році до 1%, тоді як у жовтні 2012 року він прогнозував його на рівні 2,5%.

Міжнародний валютний фонд у середині квітня 2013 року погіршив прогноз динаміки ВВП в Україні у 2013 році до нульового рівня з 3,5% у жовтні 2012 року. За його оцінками, у 2014 році українська економіка зросте на 2,8%.

Нагадаємо, Світовий банк також на початку квітня також знизив прогноз зростання ВВП України у 2013 році до 1% з 3,5%, а на 2014 рік погіршив його з 4% до 3%.

Як відомо, держбюджет на 2013 рік передбачає номінальний ВВП у розмірі 1,576 трлн гривень, реальний ВВП на рівні 3,4% і інфляцію на рівні 4,8% (грудень до грудня).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: