Українці побудують перший вітропарк в Казахстані

Понеділок, 3 червня 2013, 10:20

Краматорська компанія "Фурлендер Віндтехнолоджі" планує в поточному році поставити 22 вітротурбіни для будівництва першої промислової вітрової електростанції в Казахстані.

Про це пише "Українська енергетика" з посиланням на гендиректора "УК "Вітропарки України" Владислава Єременко.

Як зазначається, проектні рішення здійснюватиме компанія "Крим-Ірей-Проект", яка в Україні веде проекти з будівництва ВЕС для ТОВ "Управляюча компанія "Вітропарки України".

"Це перший вітропарк, який будується в Казахстані, потужністю 45 МВт, і складається з 22 турбін. Він знаходиться в Акмолинській області недалеко від Астани в місті Єрейментау… В подальшому планується розширення цього вітропарку до 100 МВт, далі - до 300 МВт. Учасниками проекту з нашої сторони є безпосередньо "Фурлендер Віндтехнолоджі", також казахська сторона уклала угоду щодо проектування з "Крим-Ірей-Проект", - сказав він, зауваживши, що самі контракти були погоджені минулого тижня.

Реклама:

За інформацією Єременка, з урахуванням місцевих умов температурного режиму і вітрового навантаження в Казахстан будуть постачатися вітроагрегати потужністю 2 МВт.

За словами директора ТОВ "Фурлендер Віндтехнолоджі" Віталія Загудаєва, навесні 2013 року компанія купила ліцензію на виробництво турбін потужністю 2 МВт. Зараз лінійка продукції Краматорського заводу важкого верстатобудування (КЗВВ) складається з вітротурбін потужністю 2, 2,5 та 3 МВт.

Вітротурбіни для казахського проекту будуть українського походження, вироблені на КЗВВ (башта, анкерний кошик, рама гондоли), окрім лопатей, які завозитимуться з-за кордону, пише видання.

Наразі, розглядається два варіанти щодо закупівлі лопатей - Китай або Німеччина.

За словами Загудаєва, казахи зупинились саме на українському варіанті вітротурбіни через її якість, надійність і бюджет. В той же час, фінансову вартість вітроагрегату він уточнювати не став, посилаючись на комерційну таємницю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: