Клименко хоче знизити податок на доходи фізосіб

П'ятниця, 21 червня 2013, 08:54

У Міністерстві доходів і зборів не відмовилися від ідеї лібералізації оподаткування доходів фізичних осіб та фонду оплати праці.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, в Міндоходів вирішили не відмовлятися від ідеї лібералізації законодавства і підготували нові зміни до Податкового кодексу і закон "Про збір та облік єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне соцстрахування".

"Якщо влітку минулого року у відомстві не могли визначитися зі ставкою податку на доходи фізосіб, то зараз запропонована широка прогресивна шкала оподаткування. Якщо річна сума доходів не перевищуватиме 18 тис гривень (щомісяця - 1,5 тис гривень), то з 1 січня 2014 року запропоновано застосовувати до неї нульову ставку; якщо річний дохід менше 3 млн гривень (250 тис гривень щомісяця), то із суми перевищення будуть адмініструвати 10%", - пише видання.

Реклама:

Згідно з повідомленням, нині діюча ставка податку на доходи фізосіб - 15% - поширюватиметься на дохід не більше 8 млн гривень (666,6 тис гривень), а максимальна - 20% - якщо показник вище попереднього. Нагадаємо, що, згідно з Податковим кодексом, підвищена 17-відсоткова ставка застосовується до доходу, що перевищує десять мінімальних зарплат (МЗ), тобто 11,470 тис гривень.

Крім того, як і обіцяв раніше міністр Олександр Клименко, чиновники наполягають на загальне обов'язкове декларування доходів, якщо їх загальна сума за рік перевищує 18 тис гривень.

Зараз громадяни подають декларацію, якщо оподатковуваний дохід вище 120 розмірів МЗ (137,64 тис гривень), говориться в матеріалі.

У Міндоходів підрахували, що якби диференційовані ставки застосовувалися в 2012 році (загальна сума доходів місцевих бюджетів склала 60,7 млрд гривень), місцеві органи не дорахувалися б більше 37 млрд гривень. Однак частково - на 10,5 млрд гривень - втрати були б компенсовані за рахунок ефекту легалізації зарплат у сегменті доходів до 3 млн гривень.

Також, в Міндоходів пропонують і зниження ставки єдиного соціального внеску (ЄСВ) з 32,6-49,7% до 18% незалежно від класу професійного ризику, хоча ще рік тому пропонували її в розмірі 15%. Може бути, знято і максимальне обмеження на нарахування внеску, який в 2013 році становить майже 19,5 тис гривень.

Автори документа визнають, що доходи Пенсійного фонду скоротяться вдвічі - більш ніж на 80 млрд гривень.

Однак скасування обмеження на нарахування ЄСВ, економія на оплаті ЄСВ за співробітників бюджетної сфери і, можливо, введення збору з операцій купівлі валюти компенсують втрати на 53,5 млрд. гривень. Легалізація зарплат повинна дати 105 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!