Влада додатковим акцизом на пиво "зачепить" горілку та цигарки

Вівторок, 18 червня 2013, 10:40

Парламент не залишає спроб знайти додаткові кошти для держбюджету за рахунок підвищення акцизів.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як пише видання, 18 червня пройде остання нарада робочої групи напередодні засідання парламентського комітету з питань податкової та митної політики, де депутати, виробники та експерти повинні будуть визначитися з перспективою перегляду акцизної політики в середині року.

Нагадаємо, 5 червня глава комітету Віталій Хомутинник (Партія регіонів) вирішив відмовитися від триразового збільшення податкового навантаження тільки на пивну галузь, а розподілити її на всіх виробників підакцизних товарів.

Реклама:

За словами співрозмовника в комітеті, весь минулий тиждень учасники робочої групи напрацьовували пропозиції, але до єдиного результату так і не прийшли.

За даними видання, в комітеті є три варіанти.

За словами голови підкомітету з питань акцизного податку та спецподаткових режимів, голови робочої групи Ігоря Циркіна (Партія регіонів), якщо не буде знайдена спільна позиція, то комітет не розглядатиме це питання в середу. До якої версії ставок схиляються учасники групи, він назвати відмовився.

Втім, реальним варіантом джерело в комітеті назвало такий, при якому в цілому навантаження на всі галузі складе близько 30%, але вона буде розподілена пропорційно між усіма видами виробництв, які визначать депутати. Йдеться про пивоварні компанії, виробників горілки і слабоалкогольних напоїв.

"Тут ще стоїть питання про те, що якщо збільшити акциз в середині року, то про яку індексацію у наступному році може йти мова? Можна, звичайно, підняти і в десять разів, але чи будуть очікувані доходи?" - додає співрозмовник в комітеті.

Як повідомлялося раніше, Мінфін розробив зміни до Податкового кодексу в рамках щорічної індексації, де запропонував збільшити ставки акцизного податку в 2014 році в межах 4,8-5,5%.

За словами голови громадської колегії при комітеті Сергія Доротича, запропонований варіант розподілу податкового навантаження по ряду галузей може додатково принести до 3 млрд гривень.

Законопроект № 2876 Тетяни Бахтєєвої і ряду депутатів з різних фракцій передбачав зростання доходів тільки від пивної галузі на 2 млрд гривень, які планувалося направити на ряд заходів з охорони здоров'я, зокрема лікарні "Охматдит".

Зокрема, для виробників міцного алкоголю, згідно однієї з версій комітету, акциз може підвищитися на більш ніж на 33% - до 65,97 гривень за літр стовідсоткового спирту.

Вартість пляшки горілки в роздробі, за оцінками Величка, збільшиться на 5-6 гривень, але рівень продажів і виробництва буде тільки падати, тому думку про збільшення доходів бюджету він вважає помилковим. Для кріплених, ігристих вин, вермутів, сидру без додавання спирту ставки можуть збільшитися на 9,5-10%. А рівень навантаження на зброджені напої, як і на спирт, - до понад 33%. Ставка на виноградні натуральні вина залишиться колишньою - 0,01 гривень за літр.

Крім того, як повідомляється, вирішили депутати переглянути і політику оподаткування для тютюнової галузі.

Запропоновано повернутися до принципу адміністрування акцизу, який діяв до 1 січня 2013 року, тобто знизити питому вагу специфічної складової акцизу на сигарети за рахунок зниження адвалорної.

Тепер, на думку депутатів, адвалор повинен скласти 25%, а не 12%, а специфіка збільшиться на 16,7-16,8%/1тис штук сигарет.

Один з виробників стверджує, що депутати відмовляться від перегляду ставок по галузі, тому що частка акцизу у вартості і так велика - 50%, а ставки з 2008 року переглядалися частіше за інших - 12 разів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: