Росія і США домовилися про ядерно-екологічне співробітництво

Неділя, 16 червня 2013, 10:20

Росія і США уклали у Вашингтоні договір про співробітництво щодо Рамкової угоди про багатосторонню ядерно-екологічну програму в Росії від 2003 року.

Текст угоди та протоколу до нього опубліковані на офіційному російському інтернет-порталі правової інформації, передають "Ведомости".

Згідно із документами, Росія і США погоджуються співпрацювати в таких областях, як облік, контроль, безпека, фізичний захист ядерних матеріалів,митний контроль, утилізація радіоактивних джерел.

Крім того, угода передбачає перетворення високозбагаченого урану на низькозбагачений. Росія і США також будуть разом розробляти нові технології для переведення ядерних дослідницьких реакторів в Росії на паливо більш низького збагачення.

Реклама:

Нарешті, угодою передбачено демонтаж, транспортування, вилучення палива і безпечне зберігання атомних підводних човнів, включаючи їх реакторні відсіки.

Це допоможе забезпечити безпеку високозбагаченого відпрацьованого ядерного палива.З російського боку угоду виконуватимуть Федеральна митна служба, Федеральна служба з екологічного, технологічного і атомного нагляду та Державна корпорація з атомної енергії "Росатом", а американської сторони - Міненерго і Міноборони США.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!