Азаров: Україна не порушила принципів СОТ, піднявши мито на іномарки

Субота, 15 червня 2013, 13:13

Україна, прийнявши рішення про підвищення ввізного мита на імпортні автомобілі, не порушила принципів Світової організації торгівлі.

Про це прем'єр-міністр Микола Азаров заявив на прес-конференції після І Міжнародної бізнес-конференції "ABC: Ukraine & Partners", повідомляє прес-служба КМУ.

"Ми вжили цих заходів у чіткій відповідності до статуту СОТ. Ми не порушили жодного пункту, тому ніяких підстав прийняти будь-які санкції, а тим паче компенсаційні - їх просто не може бути. Говорити про це можна, але ми зробили все в рамках статутних положень", - сказав він, коментуючи рішення членів СОТ, зокрема Туреччини і Японії, про можливість застосування до України компенсаційних засобів у відповідь на підвищення спецмит на транспорт.

Азаров нагадав, що після прийняття відповідного рішення Єврокомісія просила Україну надати їй роз'яснення.

Реклама:

"Ми такі роз'яснення дали. Питання вичерпане. Ми маємо право так робити, ми й надалі так робитимемо. В умовах, коли у нас є проблеми із зовнішньоторговельним балансом, ми маємо право вживати таких заходів", - сказав він.

Нагадаємо, з 13 квітня для автомобілів з об'ємом двигуна 1-1,5 л і 1,5-2,2 л мито збільшилося на 6,46% і 12,95%. Перед цим учасники ринку заповнили склади з розрахунку три-чотиримісячного обсягу продажів, але запаси було розкуплено набагато швидше.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: