Українці припинили знімати валютні заощадження

Вівторок, 11 червня 2013, 09:47

Вилучення коштів з валютних вкладів населення майже повністю припинилося - у травні цей портфель скоротився всього на 4,4 млн доларів, тоді як ще в лютому-березні вкладники забирали приблизно по 200 млн доларів місяць.

Про це пише "Комерсант-Україна", з посиланням на дані Нацбанку.

Як повідомляється, у лютому загальний депозитний валютний портфель населення скоротився на 182 млн доларів, а в березні - на 196 млн доларів, то вже в квітні-травні відтік виявився мінімальним - портфель зменшився всього на 5,4 млн доларів і 4,4 млн доларів відповідно.

Поновлення інтересу до заощаджень у валюті спостерігається на тлі регулярних заяв Нацбанку і уряду про стабільність на валютному ринку, пише видання.

Реклама:

Це частково підтверджується скороченням обсягу продажу готівкової іноземної валюти (у травні - на 305 доларів), а також низьким попитом на готівкову валюту.

Банкіри пояснюють небажання клієнтів конвертувати валютні депозити в гривневі збереженням високої прибутковості вкладень в іноземну валюту.

"Відбулося значне зниження ставок за гривневими депозитами і менш значне - по валютних. Тобто різниця в ставках істотно скоротилася. Якщо в кінці 2012 року ставки в гривні досягали 27%, то зараз знаходяться на рівні 18-19%. Валютні знизилися не так значно : з 9-10% до 6-7% річних", - пояснює перший заступник голови правління банку "Контракт" Павло Крапівін.

Згідно з даними індексу UIRD, з початку року прибутковість річних гривневих депозитів скоротилася на 1,98 процентних пункту (п.п.), до 17,4%, а доларових - на 0,8 п.п., до 7,03%. І хоча різниця між прибутковістю гривневих і доларових вкладів зменшується, вона як і раніше перевищує 10%.

Крім того, учасники ринку очікують девальвації, просто її ймовірні терміни постійно переносяться.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!