S&P прогнозує девальвацію гривні

Понеділок, 10 червня 2013, 11:22

Міжнародне рейтингове агентство S&P прогнозує зменшення до кінця 2013 року обсягу золотовалютних резервів Нацбанку до 20 млрд доларів і девальвацію гривні до 9 гривень за долар.

Про це йдеться в огляді S&P, передають "Українські новини".

"Ми очікуємо, що в 2013 році обсяг міжнародних резервів України знизиться приблизно до 20 млрд доларів... У нашому базовому сценарії ми використовуємо допущення про зниження курсу гривні до долара з 7,99 у 2012 році до 9,0 в 2013", - відзначається в огляді.

S&P вважає, що введення Нацбанком вимоги із продажу експортерами 50% валютної виручки лише на деякий час ослабить тиск на курс гривні.

Реклама:

"З нашої точки зору, повторне введення Національним банком механізмів контролю за припливом капіталу (вимога про те, щоб українські компанії-експортери та фізичні особи, які отримують за кордону валютні надходження у розмірі більше 150 тис. гривень на місяць, конвертували 50% переказаних коштів у гривні) послабить тиск на курс гривні лише на деякий час", - йдеться в повідомленні.

Рейтингове агентство підкреслює, що наполегливе прагнення української влади не допустити змін курсу гривні на тлі погіршення основних економічних показників може призвести до вимушеної девальвації національної валюти.

"Україна зазнає ризику коливання курсу гривні і ризику девальвації національної валюти, особливо у зв'язку з високим рівнем доларизації економіки і тим, що українські позичальники активно виробляють запозичення на зовнішніх ринках", - відзначає агентство.

Після прогнозованого S&P зниження золотовалютних резервів НБУ вони, на думку експертів агентства, залишаться на низькому рівні, якщо не будуть знайдені джерела довгострокового фінансування.

"До цього моменту уряд користувалося перевагами значного рівня ліквідності на світових ринках капіталу, покриваючи свої потреби у фінансуванні за рахунок міжнародних запозичень. Однак, на наш погляд, сприятлива кон'юнктура ринків капіталу може виявитися нестійким, що призведе до подальшого посилення тиску на показники зовнішнього фінансування" , - йдеться в повідомленні.

За оцінками S&P, на даний момент український уряд забезпечив фінансування для покриття приблизно половини потреб в іноземній валюті на 2013 рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: