RWE не захотіла відмовлятися від України заради знижок "Газпрому"

Понеділок, 10 червня 2013, 08:33

Одному з найбільших європейських газових трейдерів - RWE - не вдалося домовитися з "Газпромом" про зниження цін на газ.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, переговори "Газпрому" з RWE тривали більше року. Як і інші західноєвропейські імпортери російського газу, в тому числі концерн E.Оn, німецька компанія вже кілька років зазнає серйозних збитків через падіння цін на газ, викликаного "сланцевої революцією".

Трубопровідний газ з Росії, ціна якого за традицією прив'язаний до нафти, куштує, як правило, набагато дорожче, ніж продаваний за спотовими цінами скраплений газ, якого останнім часом все більше надходить на європейський ринок, пише видання.

Реклама:

У результаті імпортери платять "Газпрому" за постачання більше, ніж в кінцевому рахунку отримують від своїх оптових клієнтів, що орієнтуються на спотові котирування. Тому вони вимагають від російського партнера повернути їм цю різницю.

У випадку з RWE йдеться про період з весни 2010 року. Концерну E.On вдалося домогтися грошових виплат у позасудовому порядку.

Як повідомили в компанії "Газпромекспорт", переговори з RWE сьогодні дійсно припинені.

"Це не означає, що ми не можемо відновити їх, коли будемо вважати за необхідне", - повідомили в компанії.

Джерело в московському представництві RWE уточнило, що "Газпром" був готовий піти на певні поступки, зокрема покрити збитки німецької компанії, але у відповідь вимагав відмовитися від реекспорту його газу в Україну і не переглядати глобальний договір з компанією.

Тим часом у RWE наполягали не тільки на компенсації, але і на внесення структурних змін у чинні довгострокові контракти. Мета поправок - більш широке використання в майбутньому спотових цін і істотне зниження впливу нафтових котирувань на ціноутворення.

Як відомо, RWE грає ключову роль у стратегії Києва щодо зниження залежності від російського газу.

Нагадаємо, в листопаді 2012 року компанія стала продавати Україні російський газ, який отримувала по українській газотранспортній системі. Поставки здійснюються з Польщі та Угорщини за ціною 390 доларів за тисячу кубометрів. Російський газ для України коштує 430 доларів за тисячу кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: