"Нафтогаз" планує закупити дві нові бурові установки

Субота, 1 червня 2013, 10:23

НАК "Нафтогаз України" закупить дві нові самопідйомні плавучі бурові установки для розробки шельфу Чорного моря.

Про це заявив міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький в ході відвідування СПБУ "Петро Годованец" у Чорному морі в п'ятницю, передає "Укрінформ".

"У фінансовому плані НАК "Нафтогаз України" передбачено придбання двох установок як за рахунок інвестиційних, так і кредитних коштів", - повідомив Ставицький.

За його словами, до кінця нинішнього року буде проведено переговори з цього питання та укладено контракти.

Реклама:

Бурові, за умовами контрактів, зазначив Ставицький, будуть побудовані протягом півтора-двох років провідною світовою компанією.

Нові бурові, повідомив міністр, будуть задіяні Державним акціонерним товариством "Чорноморнафтогаз" на родовищах середнього і глибоководного шельфу Чорного моря.

Ставицький також вважає великим успіхом придбання два роки тому двох високотехнологічних СПБУ для "Чорноморнафтогазу", які вже зараз мають результат.

Нагадаємо, СПБУ "Петро Годованец" за рік роботи (з 1 червня 2012 року) видобула 200 млн кубічних метрів природного газу на шельфі Чорного моря, що дозволило скоротити імпорт газу більш як на 80 млн дол. США.

Компанія прогнозує, що до кінця цього року об'єм видобутку СПБУ "Петро Годованец" має становити 500 млн куб. м, а до кінця 2014 року - 1,5 млрд куб. м. Таким чином, імпорт газу буде зменшений на 200 млн доларів і 600 млн доларів відповідно.

Як відомо, у листопаді 2012 року НАК "Нафтогаз України" визнала переможцем тендеру із закупівлі двох бурових установок компанію Keppel FELS Limited (Сінгапур), а ціна пропозиції становить 1,226 млрд доларів.

Як повідомлялося, раніше одну з установок, що була куплена "Нафтогазом" у 2011 році, продала фірма Rigas Kugu Buvetava (Латвія). Тоді "Нафтогаз" переплатив удвічі.

Як відомо, власник фірми-переможця тендеру з купівлі ще однієї бурової установки у 2011 році Ерік Ванагельс виявився бомжем.

Тоді при купівлі бурової установки "дочка" "Нафтогазу" провела тендер між двома пов'язаними між собою фірмами.

Ціна покупки була вищою за середньосвітову на 150 млн доларів.

Закуплені бурові називають "вишками Бойка" на честь міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка.

Це словосполучення є одним із символів тендерної корупції в Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: