Легкі гроші перетворили "Газпром" на "повільного динозавра" - The Economist

Понеділок, 6 травня 2013, 10:35

Якщо Володимир Путін зволікатиме з реформуванням "Газпрому", то скоро ні в нього, ні в компанії не залишиться  варіантів подальших дій.

Про це пише Тиждень.ua з посиланням на The Economist.

"Роки легких грошей зробили "Газпром" огрядним і повільним. Він домінує на внутрішньому ринку, виробляючи 75% газу в Росії. Він має монополію на експорт. До недавнього часу він мав жорсткий контроль над Західною Європою, куди постачає близько 25% газу. Він зберігає навіть більш сильний контроль над колишніми членами радянського блоку у Східній Європі. Довгий час це убезпечувало Газпром від змін на світових ринках", - пише видання.

"Газпром" не є нормальною компанією. Він служить двом господарям. Як фірма, яка випускає акції для закордонних інвесторів теоретично він мав би прагнути примножити прибутки. Але зважаючи на те, що він переважно є власністю російської держави, то переслідує і політичні цілі", - пише видання.

Реклама:

"На сьогодні "Газпром" опинився у незнайомій раніше ситуації: він має більше проблем і менше грошей, щоб їх владнати. 4 березня акції компанії досягли чотирирічного мінімуму. Інвестори кажуть, що нині "Газпром" коштує третину від того, чого був вартий у 2008 році. За розрахунками одного брокера, його ринкова капіталізація у 110 млрд доларів заледве сягає половини вартості його активів", - додає видання.

"У короткостроковій перспективі, проблеми "Газпрому" в Європі могли б захистити його від суперників у себе вдома. На тиск з боку принципових європейських споживачів і регулюючих органів Кремль швидше за все відреагує обороною. Він може вирішити захистити Газпром за рахунок Новатеку та інших. Але основа ідея зрозуміла: "Газпром" не може розраховувати на те, що його провідна позиція зберігатиметься вічно", - зазначається у матеріалі.

На думку багатьох аналітиків раціональним підходом було б відділити трубопровідний бізнес "Газпрому" від угод про продаж газу.

"За такої зміни економічно безглузді проекти побудови трубопроводів не будуть субсидуватися за рахунок експорту. Крім того, "Газпром", ймовірно, виграє від поділу на кілька окремих виробників газу, які потім конкуруватимуть за видобуток, а також від менших ринкових газових "коридорів", які б знаходились ближче до родовищ та існуючих трубопроводів", - йдеться в статті.

"Газпром як і раніше має багато переваг починаючи від величезних запасів газу до голодних на газ сусідів. Але він так невміло їх використовував, що один аналітик порівнює його з "динозавром на реактивних роликах". На сьогодні змінити це може лише Путін. Якщо він чекатиме, то скоро ні він, ні "Газпром" не матимуть особливого вибору", - зазначає The Economist.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!