У "Нафтогазі" кажуть, що "вишка Бойка" окупиться в 2014 році

П'ятниця, 31 травня 2013, 11:36

У 2014 році економічна ефективність СПБУ "Петро Годованець" перевищить його вартість у 400 млн доларів.

Про це йдеться у повідомленні НАК "Нафтогаз України".

"До кінця 2013 року обсяг додаткового видобутку завдяки роботі СПБУ "Петро Годованець" повинен становити 500 млн куб. м., а до кінця 2014 року - 1 млрд 500 млн кубометрів", - сказано у повідомленні.

За даними компанії, ці обсяги дозволять скоротити постачання імпортного газу на суму понад 200 млн доларів і 600 млн доларів відповідно.

Реклама:

"Таким чином, у 2014 році, через два роки після початку роботи, як і було заплановано, економічна ефективність СПБУ "Петро Годованець" перевищить його вартість у 400 млн доларів", - повідомили у "Нафтогазі".

За словами заступника голови правління "Нафтогазу" Валерія Ясюка, саме 2013 рік покаже дійсну роль СПБУ "Петро Годованець" у збільшенні видобутку газу на шельфі Чорного моря.

Нагадаємо, перша з двох придбаних "Чорноморнафтогазом" СПБУ – "Петро Годованець" - названа на честь піонера нафтогазорозвідки на шельфі Чорного моря Петра Петровича Годованця, який брав участь у відкритті всіх великих родовищ на чорноморському і азовському шельфі.

Як відомо, бурові установки, закуплені "Чорноморнафтогазом" також називають "вишками Бойка" на честь колишнього міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка (нині віце-прем`єр).

Це словосполучення є одним із символів тендерної корупції в Україні.

У 2011 році "Чорноморнафтогаз" на тендері придбав дві морські бурові установки за ціною 400 млн доларів кожна.

У першому тендері "Чорноморнафтогазу" взяли участь тільки дві, пов’язані між собою фірми. Ціна установки (400 млн доларів) виявилася на 150 млн доларів вищою, ніж у виробника.

У другому тендері взяли участь три посередники.

ЗМІ стверджували, що ринкова ціна другої установки також коливається близько 200 млн доларів. Натомість переможцем виявилася "Ризька судноверф" із ціною близько 400 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: