Світовій економіці прогнозують уповільнення зростання

Четвер, 30 травня 2013, 09:09

У 2012 році світова економіка зросте не на 3,4%, як заявлялося до цих пір, а на 3,1%.

Скоректований і показник на 2014 рік - 4% проти 4,3%, йдеться у звіті Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), передає "Комерсант-Україна".

Як пише видання, прогноз сумарного зростання ВВП членів ОЕСР, так званих країн "золотого мільярда", погіршений з 1,8% до 1,2%, в той час як прогноз для решти економік світу підвищений з 5,4% до 5,5%.

У звіті наголошується, що найбільшу загрозу для розвинених країн становить так звана втома від реформ.

Реклама:

Причиною таких низьких темпів називають кризу в єврозоні. Згідно із прогнозами ОЕСР, в 2012 році спад ВВП у країнах єврозони поглибиться до -0,6% (раніше очікувалося зростання на 0,1%), проте очікування на 2014 рік залишаються позитивними - зростання на 1,1% (1,5%) .

Погіршені також очікування для Китаю та Росії. У ОЕСР прогнозують, що ВВП Китаю в нинішньому році зросте на 7,8%, що нижче прогнозів МВФ (8%). Ще більша різниця в прогнозах для російської економіки: якщо МВФ очікує її зростання в поточному році на рівні 3,4%, то ОЕСР - тільки 2,3%. ВВП США цього року зросте на 1,9%.

На відміну від МВФ, ОЕСР не оприлюднює прогнози по Україні. МВФ очікує в поточному році нульового зростання ВВП України.

Нові прогнози ОЕСР практично не відрізняються від даних квітневого огляду МВФ. Валютний фонд прогнозує 3%-ве зростання світового ВВП цього року і 4% в наступному.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!