Припливу інвестицій в Україну заважають юридичні фактори - експерти

Четвер, 2 травня 2013, 10:22

Активізації кредитування та припливу іноземних інвестицій в Україну заважають не стільки економічні фактори, скільки юридичні.

До такого висновку прийшли учасники засідання дискусійного клубу, передає ZN.UA.

"Мій досвід говорить, що податкова система в Україні, регламенти роботи бізнесу тощо, в порівнянні з тими країнами, у яких група "Райффайзен" присутня, не є радикально несприятливими. Велика частина наших небезпек і негативного настрою лежить не в площині економіки, а в площині юридичного захисту своєї інвестиції", - сказав голова правління "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Лавренчук.

На думку заступника директора Інституту держави і права ім. Корецького Володимира Нагребельного, ключовою проблемою для інвесторів в Україні є не стільки недосконалість законодавства, скільки його неадекватне застосування судами при розгляді відповідних справ.

Реклама:

"Корупція в судовій системі призводить до того, що одні і ті ж суди часто приймають взаємовиключні рішення. Є випадки, коли за наявності узагальненої судової практики судів вищої інстанції суди нижчої інстанції не користуються цими рішеннями", - зазначив старший радник "Альфа-Банку" Роман Шпек.

Начальник управління правового забезпечення ринку банківських послуг та законодавчої ініціативи НБУ Ірина Савченко констатувала, що хоча деякі заходи проти зловживань служителів Феміди існують, проте на практиці вони малоефективні.

"Впливати на суди досить складно", - зазначила Савченко.

Партнер ЮФ "Василь Кісіль і партнери" Ярослав Теклюк уточнив, що фактично не працюють і норми Кримінального кодексу про можливість притягнення суддів до кримінальної відповідальності за неправосудні рішення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: