Україна хоче взяти в борг сотні мільйонів на ремонт труби

Понеділок, 13 травня 2013, 15:58

Україна розраховує підписати кредитну угоду з ЄБРР і ЄІБ на загальну суму 308 млн доларів для модернізації газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород у вересні.

Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький на прес-конференції в Києві в понеділок, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми очікуємо, що приблизно у вересні поточного року ми відкриємо цю кредитну лінію", - повідомив Ставицький.

Як повідомлялося, уряд України, Єврокомісія, ЄБРР, ЄІБ та Світовий банк (СБ) 23 березня 2009 року підписали спільну декларацію за підсумками міжнародної донорської конференції з модернізації української ГТС.

Реклама:

Пізніше були досягнуті попередні домовленості про виділення міжнародними банками України 1,5-2 млрд доларів на модернізацію ГТС, проте їх реалізація була відкладена через затягування Києвом реформи газового сектора.

Україна влітку 2011 року офіційно оголосила про початок докорінної модернізації своєї ГТС за рахунок власних коштів, яка, за попередніми розрахунками, обійдеться в 5,3 млрд доларів протягом п'яти-семи років.

Як повідомлялося, за даними джерел ЗМІ, переговори між Україною і Росією про створення консорціуму для управління українською ГТС припинені.

Як відомо, у спiльнiй заявi лiдерiв ЄС та України, ухваленiй за пiдсумками самiту Україна-ЄС, представники Європи заявили, що Україна залишається важливим транзитним партнером, а ЄС i надалi пiдтримуватиме модернiзацiю української газотранспортної системи.

Нагадаємо, 24 грудня 2012 року посол Росії в Україні Михайло Зурабовзаявив, що у переговорах про створення консорціуму на базі ГТС України більше не беруть участь представники ЄС.

Крім того, як відомо, "Газпром" готує черговий проект газопроводу в обхід України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: