"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ставицький обіцяє імпортувати всього 30 мільярдів газу

Понеділок, 13 травня 2013, 15:10

Україна зменшить споживання імпортного газу у 2013 році за рахунок енергоефективності.

Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький на прес-конференції "Перспективи використання газотранспортної системи України".

"Щодо імпорту то я рахую, що споживання зменшиться за рахунок енергоефективності і втілення в життя приблизно для хімічної галузі в обсязі 8-8,5 млрд. куб м. І для інших галузей, включаючи і ТКЕ десь приблизно 22-24 млрд. куб м."

Він також повідомив, що впродовж тижня міністерствами та відомствами будуть прийняті усі заходи, які необхідні для затвердження фінансового плану НАК "Нафтогаз України".

"Усім органам виконавчої влади дано доручення прем’єр-міністра у семиденний термін завершити усі процедури, щоб прийняти остаточне рішення щодо фінансового плану. Я рахую, що це відбудеться на наступному тижні", - повідомив міністр.

Реклама:

Як повідомлялося, у квітні 2013 року середня ціна на імпортований до України газ становила 415,12 доларів за тисячу кубометрів.

Нагадаємо, з початку 2013 року "Нафтогаз" придбав у "Газпрому" у 8 разів менше газу, ніж за аналогічний період 2012 року.

Як відомо, ціна природного російського газу для компанії в першому кварталі 2013 року становила близько 406 доларів за 1 тис куб. м. Таким чином, "Нафтогаз" у лютому закупив природного газу у "Газпрому" близько 0,4 млрд куб. м, тоді як в цілому в країну в лютому було імпортовано 2,251 млрд куб. м.

Раніше повідомлялося, що глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що Росія відмовляється вірити в те, що Київ нарощує обсяги реверсних поставок газу з Європи, зменшуючи тим самим свою газову залежність від Москви.

Нагадаємо, російський "Газпром" виставив НАК "Нафтогаз України" рахунок на суму 7 мільярдів доларів за недобір природного газу в 2012 році виходячи з передбаченої контрактами вимоги take or pay.

У кінці 2012 року президент Віктор  Янукович повідомив, що Україна в умовах цінового тиску змушена скорочувати закупівлі російського газу. За його словами, у 2013 році вона має намір придбати 18 млрд куб м порівняно з 26 млрд куб м у 2012 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!