Регіонали пропонують податківцям не чіпати аграріїв до 2018 року

Субота, 11 травня 2013, 10:56

У ВР зареєстрований законопроект, яким пропонується заборонити ревізію пільгового оподаткування аграріїв до 2018 року.

Про це йдеться у відповідному законопроекті, автором якого виступив регіонал Олег Царьов, передає "Радіо Свобода".

Як зазначається, автор вказує на те, що перегляд системи оподаткування агропромислового комплексу може зокрема призвести до погіршення інвестиційного іміджу України.

Царьов розуміє, чому податківці виступили з ініціативою переглянути пільги для АПК.

Реклама:

За його словами, у цій сфері чимало зловживань.  

"Можна вдвічі-втричі завищувати урожайність, організовувати фіктивну переробку цієї дописаної урожайності. А на цю суму можна знижувати свій податковий кредит і менше платити ПДВ. Цим широко користуються. Сільгосппідприємства почали включати у схеми мінімізації оподаткування", - зазначає народний депутат. 

Водночас, на думку Царьова, із такими махінаціями варто боротися окремими законами: частково проблему може вирішити, наприклад, законопроект про трансферне ціноутворення.

Натомість на тлі порівняно низького обсягу видатків держбюджету на підтримку АПК (за підрахунками регіонала, за останній рік пряма підтримка аграріїв державою скоротилася втричі) податкові пільги можуть гарантувати збереження рентабельності виробництва та конкурентоздатність українських товаровиробників на зовнішніх ринках. Під питанням, каже Царьов, також інвестиційний імідж України.
 
"Всі розмови про те, що ми мінятимемо податкове законодавство - навіть якщо ми його не мінятимемо - заморожують інвестиції, збільшують стурбованість підприємця у час, коли триває посівна кампанія і треба вкладати гроші. Загалом це не йде на користь агробізнесу", - додає парламентар.

Нагадаємо, раніше про намір переглянути податкові пільги заявили в уряді: у Міндоходів повідомили про можливість запровадження для аграріїв 7% ПДВ. 

Як повідомлялося, глава Міндоходів Олександр Клименко на зустрічі з представниками Американської торгівельної палати, заявив, що міністерство хоче скасувати низку податкових пільг.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: