"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Україні ціни на бензин можуть вирости на 6-7 гривень

Понеділок, 8 квітня 2013, 10:03

Мінінфраструктури знову лобіює підвищення акцизів на бензин і дизпаливо - пропозицію про поетапне зростання ставок уже подано до Кабінету міністрів.

Про це пише "Комерсант-Україна".

"Мінінфраструктури подало в Кабмін пропозицію про підвищення акцизного збору на світлі нафтопродукти", - заявив міністр Володимир Козак.

Мова йде про поетапне збільшення акцизів до рівня мінімальних середньоєвропейських ставок - у нашій країні найнижчі збори на паливо в порівнянні з іншими країнами Європи, нарікає Козак.

Реклама:

Якщо в Україні ставка акцизу за тонну бензину становить 198 євро (для дизельного палива - 46-98 євро), то в ЄС в середньому - 466 євро за тонну (і 375 євро за тонну дизпалива). До прикладу, в Німеччині акцизна ставка за тонну бензину складає 851 євро, а за тонну дизпалива - 534 євро, в Польщі - 494 і 375 євро відповідно.

"Зрозуміло, що у нас і зарплати нижче, але тим не менше розглянути питання підвищення акцизу необхідно", - підкреслив міністр.

Як повідомляється, акцизний збір слід підвищити для того, щоб збільшити надходження коштів до дорожнього фонду для будівництва і ремонту автомобільних доріг, основна дохідна частина якого формується саме за рахунок акцизного збору і ввізного мита з імпортованих на територію України транспортних засобів, шин і нафтопродуктів.

За словами Козака у міністерстві розраховують таким чином поліпшити якість доріг, що позитивно відіб'ється на рівні безпеки руху.

У неофіційних бесідах учасники ринку говорять, що побоюються підвищення акцизів і вважають, що така загроза цілком реальна, якщо "надійде команда зверху вирішити проблему бюджетної дірки".

Експерт консалтингової компанії Upeco Олександр Сіренко нагадує, що зараз роздрібні ціни на бензин і так максимальні: частина компаній - приблизно 20% ринку продає А-95 по 11,45 гривень за літр.

У прес-службі Лукойла відзначають, що підвищення акцизу в три рази призведе до подорожчання бензину на 6-7 гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: