Українцям пропонують нові правила придбання землі

Понеділок, 8 квітня 2013, 08:59

Держава хоче залишити за собою право визначати, хто з фізичних осіб може купувати земельні ділянки.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Держагентство земельних ресурсів на минулому тижні опублікувало свій варіант законопроекту, присвячений регулюванню цього ринку. Наприкінці березня, за словами голови ради підприємців при Кабміні Леоніда Козаченка, чиновники спільно з експертами та бізнесом обговорили концепцію цього законопроекту.

Крім того, домовилися, що протягом двох тижнів будуть зібрані зауваження до нього, після чого документ направлять на узгодження в уряд, пише видання.

Реклама:

Як повідомляється, концептуально новий законопроект практично не відрізняється від документа Калєтніка. З 1 січня 2016 року, як і раніше, покупцями земель сільгосппризначення зможуть бути тільки держава, територіальні громади, державний земельний банк і громадяни України.

Пріоритетне право її придбання протягом перших двох місяців після того, як земля виставлена на продаж, отримають перші три категорії. Всі оголошення про продаж із зазначенням місця розташування ділянки, його характеристик і ціни будуть публікуватися на сайті Держземагентства.

Фізособи, для яких передбачено обмеження на володіння землею площею понад 100 га, повинні будуть отримувати дозвіл Держземагентства на придбання ділянки. Термін його дії обмежується трьома роками. Без нього, а також без виписки банку про наявність рахунку та коштів на ньому, необхідних для придбання землі (всі розрахунки з купівлі-продажу повинні будуть здійснюватися в безготівковій формі), купити ділянку буде неможливо.

У той же час законопроектом передбачено збільшення фінансових зобов'язань землекористувачів. Плата за оренду приватних земель зараз регулюється договірними відносинами, але ще в 2002 році указом президента встановлена рекомендована нижня планка орендної плати в 3%. Але в середньому загальний показник орендної плати в 2012 році склав 2,6%, а в I півріччі був ще нижче - 2,3%.

Тому Держземагентство наполягає на законодавчому закріпленні нижньої планки оренди в 3% від нормативної грошової оцінки.

Крім того, у відомстві пропонують переглянути і розмір ставки земельного податку для ріллі, збільшивши її в 10 разів - до 1% з гектара від нормативної оцінки землі. А для сільгоспугідь, протягом двох років використовувалися не за цільовим призначенням, ставка податку буде застосовуватися з коефіцієнтом, в 1,5, який щорічно буде збільшуватися на 20%.

Як пише видання, передбачено законопроектом і перерозподіл доходів від земельного податку. Якщо зараз ця плата адмініструється до місцевих бюджетів, то Держземагентство пропонує 50% направляти в спецфонд держбюджету на проведення інвентаризації, оцінки земель і придбання державою земель приватної власності.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: