"Газпром" звинуватив "Нафтогаз" в незаконному реекспорті газу

Четвер, 25 квітня 2013, 09:09

У російському "Газпромі" офіційно оголосили про початок розслідування реекспорту газу з Європи до України.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на офіційного представника ВАТ "Газпром" Сергія Купріянова.

За словами Купріянова, монополія вирішила розпочати перевірку законності реекспорту російського газу в Україну німецькою компанією RWE.

"Фізичний реверс з Європи в Україну просто неможливий - немає окремого газопроводу. Тому мова може йти тільки про якісь "паперові" непрозорі операції, із законністю яких потрібно розбиратися. Якщо для віртуального "реверсу" використовується наш транзитний газ - це пряме порушення, за яке доведеться відповісти", - сказав Купріянов.

Реклама:

За його словами, такі речі перевіряються, і вони доказові.

"У нас вже є досвід залучення незалежних моніторингових компаній для контролю за операціями з нашим газом в Україні. Ми впевнені, що серйозні європейські компанії не будуть брати участь в сумнівних газових угодах з Україною, в яких використовується газпромівський газ, що не належить "Нафтогазу", - зазначив Купріянов.

Джерело в "Газпромі" пояснило, що газ дійсно проходить через газовимірювальну станцію на українсько-угорському кордоні, формально перетинає її і повертається назад.

"Але газовимірювальна станція на кордоні України не є точкою здачі газу за контрактом  Газпрому" і RWE, тому сировина в цей момент все ще належить "Газпрому". Таким чином, RWE і НАК "Нафтогаз України" виконують свопові операції. А їх необхідно погоджувати з "Газпромом", чого зроблено не було", - пояснило джерело в монополії.

Відповідальність за це, на його думку, повинні нести як "Нафтогаз", так і RWE.

Високопоставлене джерело в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості українського Міненерговугілля заявило, що "Нафтогаз" не порушує законодавство.

"У нас є договір з RWE, і ми купуємо газ у цієї компанії з митної території Угорщини та Польщі. Тому з нашого боку все робиться законно. Якщо ж у "Газпрому" є претензії, він може розбиратися в суді з RWE", - зазначив співрозмовник.

У RWE у свою чергу говорять, що постачання газу Україні повністю законні.

"Газ, який RWE почала постачати "Нафтогазу" 1 листопада 2012 за договором про закупівлю та постачання газу від 8 травня 2012 року, береться з наших європейських запасів, з різних джерел. Якогось персонального постачальника для цих поставок немає. Так як подібні поставки відповідають нормам, ціни ми не розкриваємо", - заявили в московському представництві компанії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: