"Нафтогаз" віддає ринок приватним постачальникам

Понеділок, 22 квітня 2013, 10:13

Прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що з початку року "Нафтогаз" у вісім разів зменшив закупівлю газу в Росії.

В уряді це розцінюють як значне зниження енергетичної залежності від РФ, пише "Комерсант-Україна".

Втім, загальний імпорт газу в країну впав всього лише на 17,3%, а скорочення поставок НАК пов'язане з виходом на ринок приватних постачальників, які закуповують газ у "Газпрому" за цінами навіть вищими, ніж міг би купувати "Нафтогаз".

Прем'єр-міністр пояснив настільки різке падіння обсягів споживання тим, що були модернізовані теплоелектростанції, а частину агрегатів перевели на вітчизняне вугілля.

Реклама:

Втім, значне зниження обсягів закупівель, про який говорив Азаров, торкнулося виключно "Нафтогазу", який дійсно різко скоротив імпорт палива у зв'язку з відходом з ринку промислових споживачів.

У цілому ж обсяг імпорту газу в Україну за I квартал 2013 року знизився, за даними Міненерговугілля, всього на 17,3%, з 8,5 млрд кубометрів до 7,06 млрд кубометрів.

Ostchem олігарха Дмитра Фірташа імпортував 1,81 млрд кубометрів газу.

Офіційно ціна газу, за якою Gazprom Germania продавав його Ostchem, не розкривається.

Проте джерело в Міненерговугілля повідомило, що Ostchem в лютому поставляв його по 420 доларів за тис кубометрів, а в березні - взагалі за ціною близько 423,5 долара за тис кубометрів, тобто вище тієї, за якою міг би імпортувати "Нафтогаз".

Ostchem Дмитра Фірташа - не єдина компанія, що імпортує газ в країну для потреб промислових підприємств.

Нагадаємо, що з березня комерційні поставки газу з Європи до України почала здійснювати компанія LLC Ukranian Oil Gas Company, яка продає газ через ТОВ "Лідергаз" і ТОВ "Українська нафтогазова компанія".

15 квітня українські облгази отримали від НАК "Нафтогаз України" електронне повідомлення, в якому для двох негарантованих постачальників були розподілені ресурси газу: з загальним обсягом близько 1,2 млрд кубометрів газу були названі ТОВ "Лідергаз" і ТОВ "Українська нафтогазова компанія".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: