Американські інвестори тікають з України - експерти

Четвер, 18 квітня 2013, 14:56

У першому кварталі 2013 року відразу декілька компаній з американськими інвестиціями заявили про відхід з України.

Про це йдеться у звіті "Ukrainian Economic Trends Forecast: 2Q 2013" аналітичної групи "Da Vinci AG", пише ТСН.

На думку експертів, в першу чергу, мова йде про придбання VS Energy, що контролюється російськими підприємцями Олександром Бабаковим та Михайлом Спектором, два обленерго: "АЕС Київобленерго" та "АЕС Рівнеобленерго". Стороною-продавцем була американська AES Corporation, що працює в 25 країнах світу.

Крім того, аналітики відзначають факт виходу зі складу акціонерів донецької кондитерської корпорації "АВК" американського інвестиційного фонду Western NIS Enterprise Fund, створеного в 1995 році урядом США для інвестування в економіку України.

Реклама:

Фонд був присутній в якості акціонера компанії з 1997 року.

Нагадаємо, за підсумками 2012 року, загальний рівень прямих іноземних інвестицій з США склав 936,7 млн доларів, що на 106,4 млн доларів менше, ніж у минулому році.

При цьому, частка американських інвестицій в загальній кількості іноземних скоротилася на 0,4%.

Обсяг загальних інвестованих коштів з США в економіку України, за даними експертів, за всі роки незалежності в 6,7 разів менше, ніж з Німеччини, і в 4 рази менше, ніж з Росії (не рахуючи інвестицій з офшорів).

"Ми вважаємо, що в середньостроковій перспективі кількість американських компаній на ринку України буде скорочуватися", - йдеться у звіті.

У той же час, експерти не виключають, що у разі початку реалізації проектів з видобутку нетрадиційного газу американськими ТНК, обсяг інвестицій може збільшитися.

"Однак при цьому загальна зацікавленість в Україні серед американських інвесторів буде знижуватися через несприятливий інвестиційний клімат і нездатність більшості компаній адаптуватися до українських економічних реалій і знайти можливості ефективно лобіювати свої інтереси в умовах загального падіння інтересу з боку Вашингтона до Києва", - додали в аналітичній групі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: