Україна стала економічним аутсайдером - огляд МВФ

Середа, 17 квітня 2013, 09:03

За даними Міжнародного економічного фонду, цього року Україну можна вважати економічним аутсайдером серед країн СНД і Східної Європи.

Про це йдеться в огляді World Economic Outlook, пише "Комерсант-Україна".

Відповідно до огляду World Economic Outlook, оприлюдненим МВФ, в поточному році цей показник складе 3,3%, тоді як раніше прогноз становив 3,5%. У 2012 році показник зростання світової економіки дорівнював 3,2%. Прогноз на 2014 рік поки залишився незмінним: зростання на 4%.

У МВФ як і раніше впевнені в поступовому одужанні світової економіки.

Реклама:

"Глобальні перспективи покращилися, але шлях до відновлення в розвинених економіках залишається тернистим. Економічна активність після слабкого старту року буде відновлюватися поступово, і цей процес очолять США", - йдеться в доповіді.

Втім, прогноз для США також був скоректований: раніше МВФ прогнозував зростання на 2,1%, тепер - лише на 1,9%. Втім, навіть такий прогноз не враховує ризиків секвестру бюджету. Цей крок може додатково зменшити зростання ВВП на 0,3 п.п. в 2013 році, а в разі продовження в 2014 році - ще на 0,2 п.п., пише видання.

Як повідомляється, погіршений прогноз і для єврозони. Замість падіння на 0,1% тепер очікується спад на 0,3%. Погіршення показника прогнозується в Греції (-4,2%), Португалії (-2,3%), Словенії (-2%), Іспанії (-1,6%), Італії (-1,5%) і навіть у Франції (-0,1%). У МВФ утрималися від прогнозування розвитку ситуації на Кіпрі.

Крім того, погіршені очікування і для країн БРІК. Перспективи зростання китайської економіки знижені з 8,2% до 8%, індійської - з 5,9% до 5,7%, бразильської - з 3,5% до 3%, а російської - з 3,7% до 3,4 %. З інших великих економік була покращена оцінка для Японії: завдяки політиці стимулювання зростання ВВП в поточному році третя економіка світу зросте не на 1,2%, а на 1,6%.

У той же час МВФ підтвердив свої прогнози на 2014 рік, пише видання.

У наступному році темпи зростання світової економіки складе 4%. У середньому до 2018 року очікується ще більше зростання світової економіки - в межах 4,5%. Важливо, що в 2014 році зростання економіки будуть показувати всі країни світу, за винятком Екваторіальної Гвінеї (-0,8%). У США він становитиме 3%, Китаї - до 8,2%, а єврозона покаже зростання вперше з 2011 року - 1,1%.

На цьому тлі корекція прогнозів для України виявилася однією з найбільш різких.

Очікування фонду на 2013 рік були знижені з 3,4% до нуля. У 2014 році ВВП України зросте на 2,8%. А в середньому до 2018 року темпи зростання економік складуть скромні 3,5%.

З нульовим зростанням економіки Україна стала аутсайдером як серед країн СНД, так і в регіоні Східної Європи. Гірше прогноз лише для Хорватії (-0,2%), а нульове зростання очікується в Угорщині. Найвищі темпи зростання ВВП в регіоні очікуються в Киргизії (7,4%) і Грузії (6%).

За оцінками експертів, такий сильний вплив кризи на Україну пояснюється низькою конкурентоспроможністю її економіки, а також зволіканням влади в проведенні структурних реформ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: