"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В банках Кіпру знаходиться близько 14,5 мільярда вкладів українців - посол

Четвер, 11 квітня 2013, 19:19

В банках Кіпру знаходиться близько 14,5 млрд доларів вкладів з України.

Про це заявив посол Республіки Кіпр в Україні Евагорас Вріонідес, передає газета "Сегодня".

"Наскільки нам відомо, це десь 14,5 млрд доларів. Все інше - банківська таємниця", - повідомив посол.

За словами Вріонідеса, Кіпр збереже свою привабливість як фінансовий центр.

Реклама:

"Незважаючи на ситуацію, яка зараз склалася в Республіці, до цих пір вашим громадянам і росіянам вигідно вкладати свої кошти саме сюди. Це стосується не тільки депозитів. Діловий клімат, бізнес-клімат на Кіпрі залишився таким же привабливим, як і був до кризи", - резюмував посол.

За його словами, бізнесменам так само вигідно реєструвати компанію на Кіпрі, що економить їм чимало коштів для відкриття дочірніх компаній в інших країнах.

При цьому, при продажі свого бізнесу підприємець не платить жодного податку, пише газета.

Посол заявив, що головна проблема, яка спровокувала банківську кризу в країні, - це великі інвестиції, які зробили два найбільших кіпрських банки в економіку Греції.

За його словами, кілька років тому, ще до початку фінансової кризи в Греції, кіпрські банки Laiki Bank і Bank of Cyprus придбали велику кількість державних облігацій Греції.

Нагадаємо, що Кіпру на початку 2013 року знадобилися кошти для рекапіталізації місцевих банків. "Трійка" кредиторів погодилася виділити Кіпру гроші тільки на умови прийняття місцевим урядом непопулярних рішень, які можуть допомогти фінансовій системі острова вийти з кризи.

Зокрема, Кіпр змушений піти на заморожування коштів на рахунках в двох найбільших банках країни, на яких зберігається більш ніж по сто тисяч євро.

За останніми даними, оприлюдненими 2 квітня, 37,5% з кожного депозиту, що перевищує 100 тис євро, буде конвертовано в акції Bank of Cyprus. Ще 22,5% будуть зарезервовані на випадок, якщо банку знадобиться додаткове фінансування.

З решти 40% більша частина продовжить залишатися замороженою, але 10% із загальної суми клієнтам банків все ж повернуть.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: