Відомство Прасолова хоче забрати торгові місії у МЗС

Середа, 6 березня 2013, 11:31

У Мінекономторгівлі пропонують МЗС повернути їм в управління торговельно-економічні місії, які перебувають зараз в підпорядкуванні МЗС.

Про це заявив міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов, пише "Комерсант-Україна".

Мінекономторгівлі має намір повернути в своє управління торговельно-економічні місії (ТЕМ), які як торгові представництва України за кордоном підпорядковані міністерству закордонних справ.

"Якщо ми говоримо про дійсно ефективну та цілісну систему захисту зовнішньоекономічних інтересів держави, інтеграційно пов'язану з розвитком внутрішнього виробництва країни, то доцільно надати Мінекономторгівлі відповідний інструмент, якого, на нашу думку, не вистачає в цій системі. Мова йде про торгові представництва за кордоном" , - сказав він.

Реклама:

За словами Прасолова, повернення ТЕМ дозволить міністерству в повному обсязі виконувати свої функції щодо розвитку підприємництва всередині країни і стимулювання експорту.

Ця заява фактично стала реакцією на звернення міністра закордонних справ Леоніда Кожари, який закликав Мінекономторгівлі знайти інструменти для боротьби з негативним сальдо платіжного балансу, пише видання.

Раніше 51 торговельно-економічна місія перебувала в оперативному підпорядкуванні Мінеконоторговлі, але в травні 2010 року вони були передані МЗС. Згодом ТЕМ ліквідували, і замість них були утворені економічні відділи закордонних дипломатичних установ.

За словами голови громадської ради при МЗС Володимира Щелкунова, питання про передачу ТЕМ у структуру Мінекономторгівлі поки не обговорювалося.

"Основним завданням засідання був пошук збільшення ефективності роботи цих місій. Поки ми домовилися про створення робочої групи з представників обох міністерств, яка підготує свої рекомендації щодо поліпшення роботи місій. До закінчення роботи групи питання, хто буде керувати ними, не буде ставитися", - пояснив він.

"Ці місії повинні оперувати системною інформацією, мати аналітичні матеріали і перебувати в постійному спілкуванні з бізнесом країни проживання. Тож головне питання - як цього добитися", - упевнений експерт.

За оцінкою бізнесу, повернення торгових місій до сфери управління Мінеконоторговлі могло б підвищити ефективність їх роботи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: