Надходження валюти в країну у лютому стрімко зросло

Вівторок, 26 березня 2013, 08:21

Профіцит платіжного балансу фіксується другий місяць поспіль.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на дані НБУ.

За даними Нацбанку, позитивне сальдо платіжного балансу за підсумками лютого склало 1,29 млрд доларів, тоді як у січні - вчетверо менше (397 млн ​​доларів). Таких високих показників платіжного балансу не фіксувалося ні в нинішньому, ні в минулому році.

Завдяки цьому НБУ безболісно виплатив в лютому два транші МВФ на загальну суму 740 млн доларів, а також наростив золотовалютні резерви на 363 млн доларів, пише видання.

Реклама:

Як повідомляється, поліпшення платіжного балансу відбулося на тлі погіршилася ситуації з рахунком поточних операцій - якщо в січні цей показник був позитивним, то в лютому відтік валюти за цією статтею склав 967 млн ​​доларів. Це пов'язано з різким зростанням імпорту товарів в країну - з 5,69 млрд доларів до 6,67 млрд доларів.

Таку динаміку в НБУ пояснюють різким попитом на медикаменти (+51,2%) у зв'язку зі зміною з березня процедури ліцензування імпортних ліків. У лютому виросли і обсяги експорту українських товарів за кордон - з 5,2 млрд доларів до 5,43 млрд доларів.

В аналітичному звіті НБУ наголошується, що в лютому вперше з початку минулого року спостерігалося зростання виробництва в металургії (+3,1%).

Значний приплив валюти в лютому був зафіксований на фінансовому рахунку - 2,26 млрд доларів. У першу чергу це пов'язано з євробондами - на початку лютого Україна розмістила десятирічні папери на 1 млрд доларів із прибутковістю 7,625% річних.

У той же час із зовнішніх виплат Мінфіну довелося повернути лише невеликий транш МВФ (190 млн доларів). Значними були і розміщення компаній реального сектора - підприємства залучили в лютому кредитів на 1,26 млрд доларів при погашенні на 840 млн доларів. Лише фінансовий сектор продовжив скорочувати обсяг своєї зовнішньої заборгованості (-437 млн ​​доларів).

Ще одна причина поліпшення сальдо фінансового рахунку - приплив валюти за статтею "інший капітал", де основним чинником, що впливає на динаміку капіталу, є товарні кредити. Якщо в січні за цією статтею фіксувався відтік на 790 млн доларів, то минулого місяця приплив валюти склав 648 млн доларів. При цьому обсяг закупівлі готівкової валюти населенням у лютому зріс з 145 млн доларів до 381 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!