Україна не витримає спотових цін на газ - глава "Газпрому"

Понеділок, 25 березня 2013, 18:18

Україна не витримає спотових цін на газ.

Про це заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер, передає "Інтефакс-Україна".

За його словами, ціна на російський газ, що поставляється в Україну, набагато нижче спотової ціни на ринках континентальної Європи.

"Наприклад, на британському торговому майданчику минулої п'ятниці ціна на газ досягала позначки в 800 доларів за тис кубометрів, що майже в два рази перевищує ту ціну, за якою "Газпром" поставляє газ в Україну в рамках довгострокових контрактів", - зазначив Міллер .

Реклама:

Згадане Міллером котирування відноситься до аварійного епізоду, коли через технічні проблеми на британському березі був зупинений газопровід з Бельгії в Великобританію Interconnector, що покриває чверть потреб Королівства.

Як зазначає агентство, збої в системі газопостачання Великобританії в березні стали вже майже звичайними для країни, газовий ринок якої є еталонним для цін в інших зонах Європи.

Міллер також зазначив, що основний вектор поставок енергоносіїв зміщується від Європи в більш перспективний і місткий Азіатсько-Тихоокеанський регіон.

"Ця обставина також штовхає європейські ціни на газ вгору. Україна не витримає спотових цін ", - підкреслив глава "Газпрому".

Як повідомлялося, Україна планує підписати договори на реверсну поставку в 2013 році природного газу з Німеччини через територію Угорщини та Словаччини обсягом до 7 млрд кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: