Кіпр домовився з кредиторами про розмір податку

Неділя, 24 березня 2013, 11:26

Кіпр погодив з "трійкою" міжнародних кредиторів введення разового збору в розмірі 20% з депозитів понад 100 тисяч євро в найбільшому банку країни Bank of Cyprus

Про це заявило високопоставлене джерело в уряді Кіпру, пише ZN.UA з посиланням на Reuters.

Як повідомляється, з аналогічних вкладів в інших банках країни буде знято одноразовий податок у розмірі 4%.

Втрати українських вкладників можуть скласти близько мільярда євро. За даними ЦБ Кіпру на кінець лютого, загальна сума вкладів становила 68 млрд євро. З них 20 млрд - іноземні депозити, більшу частину яких (18 млрд євро) становлять російські, в тому числі і гроші російських держструктур.

Реклама:

За оцінкою вітчизняних експертів, українські вклади в банках Кіпру складають до 13 млрд доларів.

За підсумками чергового раунду переговорів у суботу президент Кіпру Нікос Анастасіадіс повідомив, що чекає швидкого укладення угоди з партнерами по Євросоюзу за програмою порятунку країни від банкрутства.

Раніше в цей день міністр фінансів Міхаліс Сарріс повідомив, що Кіпр може ввести "податок" в 25% з вкладів понад 100 тисяч євро в Bank of Cyprus. Тепер мова йде про збір меншого розміру.

Нагадаємо, що влада Кіпру намагається знайти спосіб зібрати 5,8 млрд євро, необхідних для отримання фінансової допомоги від "трійки" в 10 млрд євро. Раніше на цьому тижні парламент Кіпру не прийняв законопроект, який би ввів податок на всі банківські вклади, як того вимагали в Євросоюзі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: