"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Експерти здивовані тим, що "Нафтогаз" попросив газ у Фірташа

Середа, 20 березня 2013, 09:37

Експертів дивує те, що за словами власника Group DF Дмитра Фірташа, "Нафтогаз" попросив його продати промисловим споживачам до 2 млрд кубометрів газу в 2013 році.

Директор Центру енергетичних стратегій Дмитро Маруни зазначив, що саме промислові споживачі приносять "Нафтогазу" прибуток, пише "Комерсант-Україна".

"На відміну від підприємств теплокомуненерго і населення, вони працюють з НАК за 100-відсотковою передоплатою і платять ринкову ціну", - сказав Марунич.

За даними видання, промисловці заявили, що в січні-лютому 2013 року отримали листа від Ostchem Дмитра Фірташа, якими їх повідомили, що в березні поставки газу будуть здійснюватися компанією, а не "Нафтогазом".

Реклама:

Зокрема, про це розповіли технічний директор одного з найбільших в країні виробників вагонів – "Крюківського вагонобудівного заводу" - Сергій Лутонін, а також акціонер одного з найбільших українських машинобудівних підприємств - "Мотор Січ" - В'ячеслав Богуслаєв.

Джерела в Ostchem розповідають, що компанія прагне стати великим трейдером.

Ostchem звільнена від сплати ПДВ за газ. Якими нормативними документами це регулюється, в компанії не говорять.

Експерти пов'язують рішення Фірташа поставляти газ промпідприємствам, не підконтрольним підприємцю, з тим, що його хімічний бізнес переживає не кращі часи.

"Виробництво азотних мінеральних добрив на підприємствах Фірташа знижується, і вони споживають менше газу, ніж планувалося. Тож зараз компанія змушена терміново збути частину обсягів газу стороннім споживачам, щоб уникнути сплати можливих штрафних санкцій за недобір", - підсумував Марунич.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: