Група Фірташа має намір об'єднати близько 70% ринків облгазів України

Вівторок, 19 березня 2013, 18:38

Group DF бізнесмена Дмитра Фірташа має намір консолідувати близько 70% сектора газорозподілу в Україні та готує відповідні документи для отримання дозволу АМКУ.

Про це заявив керуючий директор групи Борис Краснянський, передає "Інтерфакс-Україна".

"Звучить агресивно, з точки зору антимонопольного законодавства. Але ми не поступаємося інтересами кінцевого споживача", - сказав він.

Краснянський пояснив, що кожен із 44 облгазів - природна монополія в своїй сфері.

Реклама:

"Все одно все регулюється державою", - підкреслив він, нагадавши про регулювання тарифів для всіх регіонів і категорій споживачів.

У той же час глава Group DF зазначив, що консолідація дає впевненість у якості наданої послуги і знижує ризики для споживача. За його словами, великі масштаби дозволять залучати інвестиції, впроваджувати адекватну операційну модель, залучати міжнародних експертів.

Краснянський нагадав, що середній вік українських газопроводів перевищує 50 років, а технологічні втрати становлять 6%, що в чотири рази перевищує рівень втрат у Чехії.

Керуючий директор також вказав, що не вважає проблемою те, що 90% газорозподільних труб належать державі.

За його словами, питання належної передачі їх у лізинг принципово вирішено в минулому році з передачею їх в сферу Міненерговугілля, і в даний час укладаються відповідні договори. Він вважає, що зацікавленість держави і власника облгазу в довгостроковому співробітництві в цьому випадку взаємна.

"Не бачу великої проблеми в тому, щоб труби залишалися у власності держави: тільки люди, що грають в "довгу", відповідально зможуть це експлуатувати", - підкреслив Краснянський.

У той же час він не уточнив, які конкретно газорозподільні активи в даний час знаходяться у власності Group DF.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: