Глава НБУ Соркін навмисне довів "Таврику" до банкрутства - вкладники

П'ятниця, 15 березня 2013, 10:34

Вкладники банку "Таврика" звинувачують главу Нацбанку Ігоря Соркіна в умисному доведенні банку до банкрутства.

Про це йдеться в повідомленні "Спілки захисту прав вкладників банку "Таврика", передають "Українські новини".

"Порушення кримінальної справи проти голови Нацбанку Соркіна за фактами розкрадання коштів в особливо великих розмірах... вимагають вкладники банку "Таврика", - йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, відповідну заяву передано і зареєстровано в Генеральній прокуратурі.

Реклама:

За словами колишнього депутата Верховної ради Юрія Кармазіна, який надає юридичну та іншу підтримку вкладникам, НБУ вдався до шахрайських дій, спрямованих на позбавлення власності вкладників банку "Таврика".

Кармазін зазначив, що протягом січня-серпня 2012 року банк "Таврика" працював з прибутком, однак, після того, як у вересні 2012 року набув чинності новий закон "Про систему гарантування вкладів", НБУ, перечекавши вибори, зажадав від банку "Таврика" дострокового повернення кредиту рефінансування в розмірі 350 млн гривень.

"І це - за півроку до закінчення терміну повернення цього кредиту", - підкреслив колишній депутат.

Також він додав, що за таких умов банк все-таки повернув кошти НБУ, але вже не отримав нового обіцяного рефінансування, при цьому Соркін підписав рішення, яким фактично створив фінансові проблеми для банку, оскільки заборонив банку "Таврика" проводити активні банківські операції.

Екс-депутат також зазначив, що банк сьогодні став одним із пілотних проектів, на якому НБУ випробував схему доведення банків до банкрутства.

Як повідомлялося, прокуратура Шевченківського району почала досудове розслідування за заявою вкладників банку "Таврика" про присвоєння службовцями банку їх коштів.

Як повідомлялося, правління Нацбанку 20 грудня прийняло рішення про віднесення банку "Таврика" до категорії неплатоспроможних.

Наслідком прийняття цього рішення стало призначення Фондом гарантування вкладів фізосіб тимчасової адміністрації, що було зроблено з метою вжиття заходів, спрямованих на врегулювання діяльності банку.

Як відомо, Нацбанк в кінці листопада 2012 року заблокував у банку "Таврика" 3 мільярди депозитів.

За даними НБУ, за перші 9 місяців 2012 року залишки коштів населення і підприємств на рахунках у банку "Таврика" збільшилися на 260 млн гривень, а загальний обсяг коштів клієнтів банку становить 2,9 млрд гривень.

Банк "Таврика" також з 10 грудня ввів добові ліміти на видачу готівки за своїми платіжними картками.

Як відомо, акціонером банку, який прямо і побічно володіє 10% і більше статутного капіталу банку на кінець звітного 2011 року є Анатолій Кобець.

Разом з тим, за даними ЗМІ, фактичним власником фінустанови є Сергій Цюпко - власник "Київського ювелірного заводу": в 2000 році став одним з акціонерів банку, в 2001-2002 роках очолив наглядову раду АБ "Таврика".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: